Marieke van Merrienboer - 05-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wij hebben drie weken rond gereisd door Sumatra en Bali en hebben het fantastisch gehad!
 
We begonnen in Tangkahan en het was spectaculair om olifanten zo dichtbij te zien en te kunnen aanraken. Ik dacht vooraf dat het misschien iets minder geschikt zou zijn voor een gezin met drie jongens in de leeftijd van 18, 19 en 21 jaar, maar ook zij vonden het ontzettend leuk. De accommodatie is erg basic en hoewel we dat vooraf erg goed wisten, moesten we daar wel even aan wennen, maar de omgeving en het uitzicht waren grandioos.
We hebben een jungletocht gemaakt met een zeer enthousiaste gids en het was een hele belevenis! Schitterend! We hebben ook een heel stuk de rivier afgezwommen. Dat is ook heel erg leuk en mooi om te doen!
 
Daarna door naar Bukit Lawang over eindeloze hobbelwegen waar je blij bent als je 15 km per uur kunt rijden! Maar goed, dan heb je veel tijd om de prachtige natuur goed op je te laten inwerken. Bukit Lawang was voor ons het hoogtepunt van de reis! We zagen veel orang oetangs, diverse vrouwtjes met jong, zo schattig. We hadden de uitgebreide tocht van zeven uur geboekt en daar waren we heel blij mee. Het is zo indrukwekkend allemaal, de beesten, de geluiden, de wandeling, dat het heel fijn is om meer tijd te hebben. We waren verrast hoe dicht je bij de orang oetangs kon komen, het was echt geweldig.
 
We vervolgden de reis via Berastagi naar het Tobameer. We genoten erg van het hotel bij het meer; heerlijk om daar te verblijven. We hebben scooters gehuurd om het eiland rond te rijden. Dat was ontzettend leuk! Terug in Medan rondrijden in een bentor is ook een hele belevenis!
 
Ons volgende eiland was Bali waar we eerst verbleven in Sidemen. Prachtig is het daar en helemaal niet toeristisch. We gingen raften op de Telaga Waja en dat is echt een aanrader. Het is geweldig om vanuit de rubberboot de prachtige natuur te zien, de rijstvelden, palmbomen, echt schitterend. Het raften is heel goed te doen en de dam van vier meter is spectaculair om vanaf te raften!
 
We hebben ook een kookcursus gedaan bij een Balinese familie en dat was ook ontzettend leuk. Erg leuk om eerst mee naar de markt te gaan en daarna samen de maaltijd te bereiden. Leerzaam in vele opzichten, niet alleen de kookkunst, maar ook om een dagje bij een familie te zijn. Ook met drie jongens was dit ontzettend leuk om te doen.
Daarna hebben we gesnorkeld en gedoken in Amed, dat was ook weer erg leuk en prachtig.
 
We sloten onze vakantie af in Sanur dat was leuk, maar wel heel erg toeristisch; het Torremolinos voor Australiërs.
We zijn nog een dag op stap geweest en hebben Balinese dansen gezien en de omgeving onder Ubud. Dat was leuk! Verder voornamelijk bij het hotel gebleven, winkeltjes gekeken, souvenirs gekocht en echt heerlijk gegeten. Hele lekkere saté'tjes en overheerlijke gegrilde gamba's! We hebben erg genoten van het heerlijke eten!
 
We hebben een fantastische vakantie gehad en zijn zeer tevreden over de organisatie. Over de duidelijke informatie; alles klopte gewoon. De gidsen en chauffeurs waren, op één keer na, allemaal prima met een aantal die er echt uitsprongen en waar we veel gesprekken mee gevoerd hebben en veel over het lokale leven te weten zijn gekomen; boeiende gesprekken dus!.
 


Indonesië reizen - De hangbrug in TangkahanIndonesië reizen - Olifanten wassen in TangkahanIndonesië reizen - Wandelen door de rivier bij TangkahanIndonesië reizen - Orang oetan in Bukit LawangIndonesië reizen - Op de scooter op ontdekkingstocht op SamosirIndonesië reizen - Relaxen aan het TobameerIndonesië reizen - Start van het raftenIndonesië reizen - Rijstveld-wandeling in SidemenIndonesië reizen - Kookcursus met het hele gezinIndonesië reizen - De kunst afkijkenIndonesië reizen - Opeten wat je zelf hebt gekookt