Folkert Post - 22-09-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Reis naar Java, Bali en Noord Sulawesi
We hebben een hele mooie reis gemaakt (Centraal en Oost Java, Bali en Noord Sulawesi). We hebben veel uiteen lopende ervaringen opgedaan op het gebied van cultuur, natuur en ontmoetingen. In Manado hebben we contact kunnen leggen met familie van Folkert. De gemeenschappelijke voorouders leefden daar ca 1850. De stamvader van de familie (Dotu Wakkary) leefde rond 1800!
 
Hoogtepunten op deze reis 
Erg leuk was het om in Yogyakarta achterop scooters van adres naar adres te gaan voor de culinaire excursie. De scooterdrivers waren studenten Engels, spraken erg goed Engels en hebben ons een paar erg leuke dingen laten zien en beleven. De afsluiting bij zonsondergang op het Alun-Alun plein was fantastisch. De fietstocht bij Solo, met als afsluiting een heerlijke maaltijd bij onze gids thuis was ook een topper. We kwamen bij een werkplaats waar grote gongs voor de gamelan werden gesmeed, bij een alcohol stokerij en bij diverse kleine huis-fabriekjes. Op de markt in Tomohon zagen we dat de Minahasa's inderdaad alles eten wat beweegt, zoals slangen, vleermuizen, honden, katten. Dit alles was er levend of dood te koop....

De accommodaties op onze Indonesië reis
De accommodaties waren allemaal uitstekend, erg divers en dat was leuk. Sommige waren meer en andere minder luxueus. Dit stond goed aangegeven in het draaiboek. 

De excursies op onze Indonesië reis
De Borobodur en de Bromo waren absolute toppers. Maar ook erg leuk waren de culinaire excursie in Yogyakarta, de fietstochten in Solo en Pemuteran, het snorkelen, het koken in Ubud, de wandelingen in het Tangkoko natuurpark en de rondrit rond Tomohon met een uitstekende gids. Het Minahasa diner bij een familie thuis viel tegen, we werden ontvangen, met zijn tweeën aan een tafel met eten gezet. Enige vorm van communicatie was niet mogelijk, ze spraken minimaal Engels en gingen in het vertrek ernaast tv kijken.
 
De organisatie van de reis
De organisatie was uitstekend. De chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd aanwezig, waren erg plezierig, spraken goed Engels en waren altijd bereid informatie te geven. De lokale vertegenwoordiging Jacqueline heeft ons erg geholpen. Ze was zeer hands-on. Omissies in het draaiboek werden direct en adequaat opgelost. Door haar tussenkomst kregen wij onze e-readers die we in het vliegtuig van Lion Air hadden laten liggen, gelukkig weer terug.


 


Indonesië reizen - Indonesie reis: zonsopkomst BorobodurIndonesië reizen - Indonesie reis: terras rijstveldenIndonesië reizen - Indonesie reis: lokaal vervoerIndonesië reizen - Indonesie reis: Culinaire excursie achter op scooterIndonesië reizen - Indonesie reis: Culinaire tocht YogyakartaIndonesië reizen - Indonesie reis: Feitstocht bij SoloIndonesië reizen - Indonesie reis: Fietstocht over het platteland SoloIndonesië reizen - Indonesie reis: Fietstocht over het platteland bij SoloIndonesië reizen - Indonesie rondreis: Jeeptocht naar BromoIndonesië reizen - Indonesie rondreis: pret met de lokale jongerenIndonesië reizen - Indonesie reis: Rijstvelden BaliIndonesië reizen - Indonesie reis: Strand op BaliIndonesië reizen - Indonesie reis: koeien op het plattelandIndonesië reizen - Indonesie reis: je ogen uitkijken op de markt