Henk de Graaf - 18-04-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Toppers wat betreft de accommodaties waren het Majapahit hotel én het plantershuisje op oost-Java. Beide tonen de uitersten van Java ten volle terwijl beide toch overeenstemmen qua reinheid en vriendelijkheid maar weer uniek waren qua hun eigen specifieke schoonheid.

De wandelingen door Jakarta en Surabaya waren goed. De Art Deco wandeling in Bandung is een absolute aanrader en ook de fietstocht bij Solo en de plantagetour in Kaliklatak zijn zeker de moeite waard. Wellicht is de wandeling in Bandung uit te breiden met een enkele bezichtiging van de binnenzijde van een gebouw (zoals in hotel Preanger). Wat wij zeer bijzonder vonden was de rondleiding door de presidentiële suite in het Majapahit hotel - een unieke belevenis! Bedankt, dat jullie dit hebben kunnen regelen.

De informatievoorziening was uitstekend. De informatie over het visum mag aangepast, want dat is nu gratis. In goed overleg met de chauffeur hebben we van het bezoek aan Buitenzorg afgezien i.v.m. het lange weekend vrij voor de Indonesiërs, want dan is het daar een gekkenhuis. We zijn recht-toe-recht-aan naar Malabar gereden. Desondanks ging de excursie naar de theefabriek op Malabar de mist in omdat we te laat in Malabar arriveerden. Maar daarover niet getreurd.
 
Complimenten voor de chauffeurs en de gidsen: kundige en communicatief-vaardige mensen met ruim toereikende Engelse spreekvaardigheid!
 
Twee suggesties voor de 'nostalgie-reis':
Eén overnachting in het hotel in Solo zou wat ons betreft twee overnachtingen moeten worden. We hebben van Solo zelf niets kunnen zien (na de fietstocht wil je ook even de benen gestrekt houden). Doe er dan wel een suggestie bij voor buiten-de-deur eten, want het personeel in dit hotel mist node een leidinggevende hand.
Kaliklatak vonden wij zeer de moeite waard - met name voor de reizigers die toch doorreizen naar Bali - en neem dat met 2 overnachtingen op in de 'nostalgiereis' - zo'n plantage hoort daar gewoon bij. Het is vele malen leuker en vooral échter dan Kalibaru en je kan dan na de hele reisdag van de dag ervoor ook - na de plantagetour - een aantal uren bij het zwembad doorbrengen en bijvoorbeeld een massage nemen.

Wat nou echt de hoogtepunten waren? Dat willen we best vertellen, maar we moeten de reis nog even laten indalen; we zijn net twee dagen terug van ons verblijf op Bali. 
In ieder geval was de beleving van de historie en de cultuur van Java nog intenser dan we hadden gehoopt.