Fred Jonkhart - 23-08-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


 
Onze Java-Sulawesi reis was een geweldige, goed georganiseerde, reis met een evenwichtige balans tussen natuur en cultuur, inspanning en ontspanning en een diversiteit aan accommodaties.
 
De variatie van de accommodaties was uiterst aangenaam, van leuke kleinschalige accommodaties, tot efficiënte, wat meer zakelijke hotels voor één overnachting met wat meer comfort en ter afsluiting op de eilanden de tropische paradijsjes.
Uitschieters waren voor ons hotel in Jakarta (erg lief kleinschalige villa met zwembad met een zeer gastvrije ontvangst midden in de nacht),  het hotel bij de Borobudur vanwege de lokatie,het hotel in Yogya (gewoon een heel leuk stadshotelletje met zwembad in een leuk straatje en waar de dames van de receptie supergoed Engels spraken), het resort bij het Posomeer (vanwege de leuke lokatie aan het Posomeer en het feit dat het alleen per boot bereikbaar is), de bungalows op de Togian eilanden (gewoon het paradijselijke, stille plekje met lieve mensen en het eten was geweldig) en tot slot ons onderkomen op Bunaken (lokatie, gastvrijheid, kleinschalig, mogelijkheid om excursies te boeken, geweldig).
 
De gehele reis is wat ons betreft één groot hoogtepunt geweest. Er was een evenwichtige verdeling tussen natuur en cultuur, accommodaties, reisdagen en ontspanning. Wij kunnen iedereen aanraden om de reis te kopiëren zoals wij die hebben gemaakt. Aanbevelenswaardig is om op Java de treinreizen in te plannen van Bandung naar Yogya en van Yogya naar Malang. Snel en efficiënt. We hebben zeer veel ondernomen en toch nooit het gevoel gehad dat de reis zwaar was. De extra nachten in Yogyakarta, Malang, Rantepao, Togian en Bunaken hebben daar wel aan bijgedragen. Wij hadden dan ook de luxe om vijf weken te reizen. 
 
Aanraders qua excursies zijn naar onze mening de stadstour in Bandung, Yogya en Malang. Het heeft absoluut meerwaarde om een gids te gebruiken die je op de leukste plekjes brengt. In je eentje vind je die nooit.Om bij de Engels sprekende meiden achterop de brommertjes door Yogya te rijden en de stad op culinair gebied te verkennen, om mee te helpen bij het bereiden van het eten en om specialiteiten te proeven was echt een hoogtepunt. Ook het oude dametje van het Kraton heeft ons zeer goed, ondanks haar wat gebrekkige Engels, door het paleis geleid.
De beklimming van de Bromo was spectaculair omdat de vulkaan al weken zeer actief is. Op eigen risico zijn we naar de kraterrand geklommen, geweldig! In Tangkoko hebben we het spookaapje en de neushoornvogel gespot, erg leuk. En dan als sluitstuk de snorkel- en dolfijnexcursie op Bunaken (vooral de schildpadden zijn geweldig)! 
 
We zijn uitermate tevreden over de organisatie van de reis. Alles klopte met de vouchers, tickets, ophaaltijden, achtergrondinformatie en de geboekte accommodaties met de juiste kamers. Contact met de chauffeurs en gidsen verliep uitermate plezierig. Het feit dat een aantal niet of slecht Engels beheersten, hebben we als niet storend ervaren, integendeel. Het was juist een uitdaging om met handen en voeten te communiceren. Rondom de vlucht naar Manado ging het een helaas wel mis, maar toen wij aankwamen in Tangkoko en 's avonds het spookdiertje tijdens een avondwandeling zagen, was alles helemaal vergeten!