Agnes Bak - 30-08-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was een prima vakantie, boven verwachting. Alles was prima georganiseerd en we hebben veel gezien. Alles verliep erg soepel. De prima chauffeurs en gidsen waren altijd op tijd en dachten goed met ons mee, bijvoorbeeld door het programma vooraf te bespreken en eventueel aan te passen. 
 
Er was veel variatie qua ligging en comfort in de verschillende accommodaties. Goed dat de wat minder comfortabele adressen wat waren gespreid. Het hotel bij Borobudur had een prachtige ligging tussen de rijstvelden. 's Nachts op de fiets naar de Borobodur was een indrukwekkende belevenis. Overal om je heen hoorden we het ochtendgebed. Dit gaf een bijzondere sfeer. We zouden anderen zeker aanraden het op deze manier te doen! De zonsopkomst zelf was ook prachtig!
Ook in Kalibaru verbleven we in een hotel dat eveneens prachtig gelegen was, met goede faciliteiten en een mooie inrichting. Het hotel in Pemuteran sprong eruit qua comfort en luxe. Het was prettig om slechts één nacht te verblijven in Sukuh en Sukamade. Beide wat primitiever, wel een prachtige ligging.
 
Ook een aanrader is een bezoek aan het Dieng Plateau. Het is er ons prima bevallen: we hadden een leuke en goede gids en met hem maakten we een mooie wandeling waarin we ook veel te weten kwamen over de cultuur en agrarische sector. De culinaire excursie in Yogya was super, heel interessant met leuke en enthousiaste gidsen. Zeker ook aanrader!
De fietstocht in Solo was interessant, met een enthousiaste gids. Alleen jammer dat het op zondag was zodat een aantal adressen gesloten waren. De lunch na afloop was heerlijk. De wandeling in Sukuh was prachtig, mooi uitzicht en goed te doen.
De stadswandeling in Malang was interessant, ook omdat we er waren op Onafhankelijkheidsdag, er waren dus veel activiteiten in de stad. De gids was wat minder ervaren, maar ze heeft ons (los van wat gepland was) meegenomen naar haar eigen kampung waar we een heel mooi inzicht kregen hoe Indonesiërs deze dag vieren.
De jeeptocht naar Bromo was een indrukwekkende tocht door een afwisselend landschap. We hebben een stuk gewandeld en ook de Bromo beklommen. Dit zouden we iedereen aanbevelen, hoewel het voor ouderen misschien een hele klim is. Door het heldere weer konden we genieten van een mooie zonsopkomst bij Bromo, het was wel heel druk. Wij zouden dit alleen aanbevelen als je al vrij dicht in de buurt verblijft, zoals wij.
Het was ook interessant om de schildpadden op Sukamade te zien.
De beklimming van de Ijen-vulkaan was een prachtige tocht en de krater is indrukwekkend. Het was wel een pittige klim. Snorkelen was voor ons een mooie belevenis, dit is zeker een must.
Ook de zonsopkomst boven de Batur vulkaan was prachtig, maar ook daar was het wel een pittige klim. We genoten van een prachtig uitzicht, twee kanten uit (zee en eiland). Ook was het erg fijn dat het helemaal niet druk was (we waren met onze gids de enige!), de meesten gaan naar een ander uitzichtpunt.
Een laatste aanrader voor iedereen: doe een kookworkshop in Ubud: super, goede uitleg, heerlijk eten en je krijgt een kijkje in een Balinees huishouden. Oftewel, de hele reis was een onvergetelijke belevenis door de diversiteit en goede organisatie! 


Indonesië reizen - Dansen op een vulkaanIndonesië reizen - Kookworkshop op BaliIndonesië reizen - Romantiek op BaliIndonesië reizen - Fietsen op Bali