Ine Evens - 28-10-2014
Cijfer voor deze reis: 7 van 10


 
We hebben een zeer leuke en afwisselende reis gehad, Sumatra was voor ons het hoogtepunt. Java bleef een beetje onder de verwachtingen.
 
Qua accommodaties sprongen er wat ons betreft met voorsprong boven uit:
- Linnea Resort (Tangkahan) : super goed ontvangen en uitermate vriendelijk
- Duta Guesthouse (Yogyakarta) : zeer leuk concept
- Santika (Malang) :  zeer veel luxe
 
Minder waren:
- Danau Toba (Berastagi) : douche stuk, enkel koud water via wasbak / zeer ongezellig
- Sukuh Cottage (Solo) : onvriendelijk, we voelden ons er niet welkom (lag misschien aan het 
 feit dat we enige gasten waren)
Als algemene opmerking kan ik zeggen dat wij iets meer verkiezen om in een ‘dorpscentrum’ te overnachten om ’s avonds eventueel nog eens door het dorpje te kunnen gaan en dit ontbrak bij sommige accommodaties wel eens. Maar dit is natuurlijk zeer persoonlijk en de meeste mensen willen ’s avonds waarschijnlijk gewoon rustig op hun terras vertoeven.
 
Hoogtepunten waren de junglebeleving in Sumatra en het contact met lokale bevolking.
Absolute hoogtepunt was Tangkahan. Een full-day jungletrek zou ik iedereen aanraden. De jungle is veel ruwer als in BukitLawang wat het veel minder toeristisch en dus interessanter maakt. Ook werden we door de ranger enorm betrokken bij de ontwikkeling van het dorp, de kinderen en haar toerismeplannen. Zeer interessant.
Fiets huren in Samosir. Als enigen blijkbaar, wat het des te leuker maakt.
De culinaire excursie in Yogyakarta was tof. Op brommer door de stad en echt de lokale zaakjes opzoeken.
De snorkeluitstap in Permuteran was ook prachtig. Zeer weinig moeite doen voor zeer mooie dingen te zien.
Natuurlijk niet te plannen: vulkaanuitbarsting in Berastagi. Alles onder het stof, maar eens fijn om te hebben meegemaakt.
 
De organisatie was zeer goed. Alle afspraken werden stipt nagekomen. Telkens een goed contact gehad met chauffeur. Zeker onze chauffeur in Java heeft ons echt goed geholpen met het zoeken naar lokale eettentjes, extra informatie over Indonesië te geven enz.
Persoonlijk zouden wij de zonsopkomsten niet doen. Veel moeite voor vaak weinig resultaat. In ons geval was op het in Bromo een zondag en konden we zelfs niet tot op de top geraken wegens de drukte van lokale toeristen… Kans op goed weer en een mooie zonsopkomst is minimaal.