Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Marco Meijer en Cheryl Elsinghorst - 17-04-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze reis naar de hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali was echt fantastisch. Dit was onze eerste verre reis. Van te voren vroegen we ons wel af: “Wat als de chauffeur er niet staat op het vliegveld?” Maar alles was perfect geregeld, we hadden ons nergens zorgen over hoeven maken. Ook is men heel gastvrij en dankbaar in Indonesië. Mensen zeggen:”Ik ben gelukkig, want ik kan mijn kinderen goed te eten geven.” Wat een contrast met Nederland. Wat ons het meeste bij zal blijven van de reis zijn toch de lokale mensen die we hebben ontmoet.
 
Sumatra is ons favoriete eiland. We blijken toch meer liefhebbers van natuur te zijn en de mensen vonden we ook heel relaxed. Op Sumatra komen veel minder toeristen, waardoor de lokale bevolking nog echt nieuwsgierig is en de tijd neemt om te kletsen. Door minder toeristen is het wel zo dat ook de chauffeurs minder goed Engels spreken. De hutjes in de jungle en cottages aan het Tobameer vonden wij te gek.
 
Java is in vergelijking een stuk drukker, er wonen meer mensen en er komen ook meer toeristen. Echt 100 punten voor onze chauffeur. Hij sprak hartstikke goed Engels, wij vonden het heel leuk om met hem te kletsen. Hoe je contact met de mensen is, ligt ook aan hoe je zelf bent, hoe jij hun benadert. En als wij iets anders wilden doen, bijvoorbeeld omdat het regende, dan had hij telkens weer een goed alternatief. Ook heeft hij me in Surabaya perfect geholpen bij het vinden van mijn roots. Helemaal top!
 
Eenvoudiger guesthouses vonden wij helemaal geen probleem. Ik snap soms niet waar mensen op Tripadvisor over klagen. Een goed voorbeeld hier van is het guesthouse bij Sukuh: het is schoon, mooi uitzicht en de mensen vriendelijk. Sterker nog in Surabaya verbleven we in het luxe Majapahit hotel. Komen wij helemaal verfomfaaid uit de auto gerold na een lange autorit. We hadden gewoon een beetje een cultuurschok bij zoveel luxe!
 
Op Bali is Pemuteran wel rustig, Ubud is veel toeristischer. Hier gingen we bij een lokale familie eten. Van te voren heb je hier geen voorstelling van: “Is het niet vies? Lusten we dat eten wel? Zijn die mensen wel aardig?” Het was echt heel bijzonder. Toevallig was er een tempelceremonie. We werden helemaal aangekleed en meegenomen. Waren we de enige buitenlanders bij die ceremonie. De mensen doen zó hun uiterste best om het je naar je zin te maken. Echt helemaal het einde. Samenvattend over onze hele reis kunnen we zeggen: bij de locals op bezoek is leuker dan het meest luxe hotel!
 
We hebben jullie website al aan veel mensen doorgegeven. Sommige mensen willen perse naar een reiswinkel en niet online de reis regelen. Maar het was echt perfect geregeld. Ik kan alleen maar zeggen: Bedankt! Het was een reis die we nooit zullen vergeten.