Sanne Jacobs en Pieter Jansen - 22-10-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een hele leuke vakantie gehad. Deze reis was echt op ons lijf geschreven. Onze wens was om niet in de toeristische gebieden terecht te komen, maar meer contact te hebben met de lokale bevolking. Deze wens is helemaal uit gekomen. Ontzettend leuk om bij mensen thuis te eten of koffie te drinken en in Toraja zelfs bij een familie in een klein dorpje te slapen. Onze vrije dag in Tentena viel op Thanksgiving en onze gids nam ons mee naar de kerk en daarna een uitgebreide maaltijd met haar familie. Heel bijzonder! De hartelijkheid van de mensen die we hebben ontmoet zal ons echt bijblijven.
 
In Tana Toraja hebben we onze ogen uitgekeken. De sfeer, de tradities en de begrafenis ceremonie die we mee hebben gemaakt hebben veel indruk op ons gemaakt. Wat we ook heel leuk vonden was dat we ons gedurende de reis in allerlei verschillende vervoersmiddelen hebben verplaatst. Op het Tempemeer en het Posomeer hebben we verschillende boten gebruikt, een ‘kano’ bij de wandeling in Bantimurung, een becak en lokaal busje tijdens de culinaire experience in Makassar, met een jeep naar de Bada vallei en ga zo maar door.
 
De natuur vonden we ook prachtig. De bewoners hebben dit zelf nog niet zo goed in de gaten maar wij hebben genoten van de wandelingen door de rijstvelden en kleine dorpjes. Overal waar we kwamen kregen we de vraag ‘Waar komen jullie vandaan?’, ‘Waar gaan jullie naar toe?’ en ‘Waarom vinden toeristen het toch leuk om te wandelen als je ook een auto hebt?’. De omgeving is nog zo puur dat je het echte leven op het platteland te zien krijgt. Ook in de Bada vallei vond men het gek dat wij van zo ver kwamen alleen maar om de steenfiguren te zien en hun dorp te bewonderen. Die gedachte maakte de lokale bevolking erg trots. Op de Togian eilanden konden we heerlijk snorkelen in het warme zeewater en aan het einde van de reis relaxen en bijkomen van alle indrukken.
 
Alles sloot geruisloos op elkaar aan, hierdoor hoefden we ons zelf nergens zorgen over te maken. De gidsen en chauffeurs kun je vertrouwen en zij weten waar de leuke dingen zijn. De gidsen waren ook heel gezellig en wisten veel te vertellen. Als je alles zelf wilt doen, ben je zo een paar dagen van je vakantie kwijt om van alles en nog wat te regelen. En in Sulawesi vraag ik me af in hoeverre dat was gelukt. We gebruikten onze tijd op deze manier optimaal om te genieten van onze reis. Bedankt voor alle goede zorgen. We kunnen jullie reis echt aanraden!


Indonesië reizen - Togian eilandenIndonesië reizen - Megaliet, Bada valleiIndonesië reizen - Indonesië reizen - Ceremonie, Tana ToradjaIndonesië reizen - Tana ToradjaIndonesië reizen - Kano BantimurungIndonesië reizen - Graven Tana ToradjaIndonesië reizen - Keukentje, Tempe meerIndonesië reizen - Tana Toradja dorpIndonesië reizen - Koken bij mensen thuis in MakassarIndonesië reizen - Graven, Tana ToradjaIndonesië reizen - Bij familie in drijvend huis, Tempe meerIndonesië reizen - Rijstboeren, Trekking Tana ToradjaIndonesië reizen - Drijvende huizen, Tempe meerIndonesië reizen - Trekking Tana ToradjaIndonesië reizen - Thee drinken, BantimurungIndonesië reizen - Buffel in modderIndonesië reizen - Poso meerIndonesië reizen - Met jeep naar Bada valleiIndonesië reizen - Togian eilandenIndonesië reizen - Strand resort Togian eilanden