Jeannette en Daan Stoffels - 27-07-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We gingen naar Sumatra omdat we heel graag Orang-oetans wilden zien en dat is gelukt, gelukkig! Volgens onze gids hebben we zelfs verschillende apen mogen aanschouwen, die anders in het reservaat moeilijk te traceren zijn. Op de wandelroute hadden we toeristen gesproken, die zeiden dat ze van het voederplatform kwamen, maar helaas geen Orang-oetans hadden gezien. Maar mede door goede adviezen van onze gids, hebben wij wel de dieren van heel dichtbij mogen meemaken, zelfs een moeder met haar baby. Hier waren we heel blij mee!
 
Onze tour in Sumatra was goed georganiseerd. Hoewel het mijn vijfde keer in Indonesië was, waren we toch blij dat we onze Sumatra reis via Footprint travel hadden geregeld. Het was natuurlijk mogelijk om zelf alles daar te regelen, maar dat zou te veel tijd en moeite hebben gekost. Het was een luxe om de hele reis een privé chauffeur te hebben, die te allen tijde voor ons klaar stond. Een fijne chauffeur, die heel goed Engels sprak en veel ervaring had. Hij was veel meer dan een chauffeur alleen. Onderweg hebben we veel gepraat, over van alles. We hebben het erg gezellig gehad.
 
De hotels waren precies wat we ervan verwacht hadden. Niet luxe, maar wel goede hotels. De Ecolodge in Bukit Lawang past natuurlijk perfect bij de jungle sfeer. In Berastagi hadden we een kamer met schitterend uitzicht over de vulkaan. Het hotel in Medan ligt op loopafstand van de bezienswaardigheden, groter en drukker met minder atmosfeer, maar prima voor een nachtje. Wij vonden het fijn dat jullie enkele plattegronden en informatie over de historische gebouwen in Medan bij de welkomstbrief hadden toegevoegd. Bij het Toba meer hadden we een mooi hotel, prachtig gelegen direct aan het meer.
En het Toba meer zelf is indrukwekkend.