Familie de Groot - 15-08-2018
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


In Jakarta hebben we de Hidden Jakarta tour gedaan. Deze hadden we niet willen missen; een 15 jarige grote puberkleinzoon in tranen te zien door datgene wat hij zag, gebeurt niet elke dag. Het was dan ook indrukwekkend door de confrontatie met de grote armoede daar, maar ook de levenslust van de mensen ondanks alles.
Voor de jungletocht in Bukit Lawang zijn we heel vroeg op gestaan om op zoek te gaan naar de orang oetans. Dit was een enerverende tocht, met goede gidsen. Helaas slechts eentje van dichtbij, en een vrouwtje met baby van grote afstand gezien. We waren ook niet enige toeristen in het bos, maar toch was het wel een hele mooie bijzondere ervaring. Het is aan te raden om wat dieper de jungle in te gaan, waar je hopelijk meer orang oetans kan zien.
Bij het Tobameer waren we helaas bijna allemaal wat ziek en hebben we buiten het zwemmen in het zwembad niets ondernomen.
 
Over de hotels:
  • Morrisey in Jakarta is een superluxe accommodatie, mooie hotelkamers, lekker eten.
  • De accommodatie in Bukit Lawang is erg mooi gelegen: huisjes, aan de rand van de jungle en heel aardig personeel
  • Het hotel in Berastagi is pas geopend en nog niet afgebouwd. Bouwvakkers waren vlakbij onze kamer nog aan de slag. Dat was niet echt prettig. 
  • Op Samosir was het net een soort 'bungalowpark' aan het prachtige Tobameer. Wat een mooie traditionele huisjes, heel aardig personeel. 
  • In Malang zaten we in een hotelletje buiten de stad: prima accommodatie, alles goed geregeld! 
 
De organisatie van de reis was goed: op Sumatra wel wat teveel lange reisdagen, waarvan de eerste keer zonder airco. Nadat we dit gemeld hadden was hij de volgende dag al gemaakt: (Top).. Dat was behoorlijk afzien voor iedereen maar heel knap gedaan van de 3 nichtjes van 6, 8, en 9. De chauffeur was een heel aardige, behulpzame, jongeman, die ons heel goed heeft gebracht naar de verschillende plekken.
De lokale contactpersoon was goed bereikbaar en reageerde prima op onze zorgen (airco, aardbevingen) 

Sumatra is een heeel groot eiland, wij hebben maar een heel klein stukje gezien, maar wat een prachtig eiland, mooie natuur. In Sumatra zijn er naast moslims ook veel christenen. Daar kan je dus wel een biertje kopen. Wel jammer dat er zoveel bomen gekapt worden. 
De hele reis met alle ingrediënten die er in zaten, gepland en niet gepland, is indrukwekkend geweest en zal nog lang na ebben! 


Indonesië reizen - JakartaIndonesië reizen - Bij de kapperIndonesië reizen - Brug bij Bukit LawangIndonesië reizen - Orang oetan in Tanjung PutingIndonesië reizen - Zwembad bij het Tobameer, TuktukIndonesië reizen - Tuin bij Bukit LawangIndonesië reizen - De kinderen in de jungle, Gunung Leuser parkIndonesië reizen - Samosir op het TobameerIndonesië reizen - Accommodatie aan het TobameerIndonesië reizen - Mist over het TobameerIndonesië reizen - Cendol of dawet, drankje met kokos en gula java, SumatraIndonesië reizen - Exotische vruchten, SumatraIndonesië reizen - Heerlijk strand, BaliIndonesië reizen - Zonsondergang op BaliIndonesië reizen - Geroosterde mais te koop op straatIndonesië reizen - Air panas, BaliIndonesië reizen - Zonsondergang, AmedIndonesië reizen - Platteland