Philip - 27-08-2014
Cijfer voor deze reis: 7 van 10


We hebben een fijne vakantie gehad in Indonesië. Wat een fijne, hartelijke mensen; die maken de reis al snel geslaagd.
 
Wij zijn opgehaald op Bali. Meteen hebben we daar al Jacqueline nodig gehad; de chauffeur kon ons adres niet vinden. Vandaar gereden naar Kaliklatak op Java. Jammer was dat het al bijna donker was toen we aankwamen. Een erg leuke plek. Gelukkig hebben we nog wel de plantagetour gedaan. Die was zeer de moeite waard. De gids aldaar kon ons zelfs uitleg geven in het Nederlands.
 
We zijn naar de Ijen geweest, de Bromo, Malang, Sukuh.
 
De Ijen vonden we mooier en meer bijzonder dan de Bromo; dat is wel erg toeristisch, met te veel mensen en te veel jeeps.  De tocht met jeep door de vulkaan en bezoek aan waterval was zeer de moeite waard.
Malang is een boeiende stad, de kinderen hebben genoten van vogeltjes en vissen-markt. Helaas bleef hierdoor  voor mij weinig tijd over voor de koloniale tour.
 
Bij de Borobudur hadden we pech met de wolken, maar het was prettig om met zo weinig mensen de Borobudur te bekijken.
Na deze activiteit hebben we zelf nog een rafting geregeld. In eerste instantie zouden alleen de kinderen gaan, maar toen bleek dat de prijs hetzelfde was met z’n drieën als met z’n zessen zijn we met z’n allen gegaan, de chauffeur incluis. Dat was voor hem nog wel even schrikken, want hij viel vrij snel van de boot en kon niet zwemmen maar bleef drijven op zijn reddingsvest. De tocht was dikke pret en ook de chauffeur heeft er van genoten.
 
Yogyakarta was even een rustpunt, want de lange reisdagen vielen ons toch wel tegen. 
 
Dat gold ook voor het tweede deel van onze reis; het uiterste westen van Java.  Soms hadden we ook pech, met een vluchtvertraging en een kapotte jeep. Het westen was wel heel leuk. Mooie boottocht in het Ujung Kulon National Parc en een kok die iedere dag weer iets anders op tafel wist te zetten.
 
De accommodatie daar en bij de koning waren wel erg eenvoudig, ook met enig ongemak en ongedierte. Vooral de kinderen waren daar niet erg van gecharmeerd; ik vind dat het er wel een beetje bij hoort, maar in Ujung Kulon zouden ze wat meer aan onderhoud moeten doen. Het is ook zo jammer, want het is een prachtig gebouw en plek met dagelijks bezoek van herten, zwijnen en  apen.
 
De gidsen daar vonden we niet heel geweldig; hun Engels was niet zo goed en ze vertelden ook weinig uit zichzelf. De twee chauffeurs die we hadden op Java waren beiden erg goed. Prettig in de omgang, redelijke kennis van het Engels, hulpvaardig en ze reden ook goed.
 
We waren dertig jaar getrouwd tijdens de reis; dat had ik eigenlijk zonder er bij na te denken genoemd. Zelf deden we er niets aan, maar in meerdere hotels werden we een beetje extra gefêteerd en ook Willem die jarig was tijdens de reis. Erg leuk!