Johanna Bijl - 04-02-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wat is je eerste reactie als je denkt aan je vakantie? Hoe zou je je vakantie in een paar woorden of één zin omschrijven?
Sulawesi, en speciaal Toraja, is zeer bijzonder, zowel qua natuur als qua cultuur.

Kun je ons iets vertellen over de accommodaties op deze reis? Wat vond je van de variatie bijvoorbeeld? Welke sprongen eruit voor jou?
De accommodaties varieerden van zeer luxe (Aston in Makassar) tot gemiddeld (BBC in Sengkang en Indra Toraja in Rantepao). Vooral Aston sprong eruit, zeker de service.

Kun je ons iets vertellen over de excursies die je hebt gedaan? Welke excursie zou je andere reizigers absoluut aanraden en waarom?
De excursies waren erg gevarieerd. Fietsen buiten Makassar, de wandeling bij Maros in het Kars gebergte, de boottocht op het Tempemeer, de lokale georganiseerde lunches bij mensen thuis en de excursies in Toraja.

Wat vind je van de organisatie van de reis? Denk bijvoorbeeld aan de informatievoorziening, contact met lokale chauffeurs en gidsen, excursies onderweg (vb wandelen of zonsopkomsten). Denk bijvoorbeeld ook aan de manier waarop zaken ter plekke door onze lokale vertegenwoordiger, gids of chauffeur werden opgelost wanneer dat nodig was.
Alles was goed georganiseerd. Uitstekende chauffeur (Ramadan) en goede gidsen. Duidelijke info vooraf.

Wat mogen ze volgens jou absoluut niet missen op deze reis? Zou je willen vertellen wat jouw hoogtepunten zijn geweest op deze reis?
Hoogtepunten waren de dodenrituelen in Toraja. Maar de variatie van de reis was ook opvallend.