Nel en Martien van der Valk - 09-05-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wij houden niet zo van toeristische gebieden en zoeken juist iets anders op: daarom kozen wij voor deze Sulawesi reis. Op onze reizen zijn we er achter gekomen dat we juist van eenvoudige accommodaties houden, dan ben je veel dichterbij de mensen. Slapen in een dorpje of eten bij mensen thuis, dát vinden wij helemaal geweldig. Natuurlijk is het daarna ook best eens lekker om in een comfortabel hotelletje te slapen en je geniet dan des te meer van een warme douche. Deze reis voldeed helemaal aan wat wij zochten.
 
Onze reis naar het onbekende Sulawesi was echt heel bijzonder. De natuur is prachtig, de cultuur heel bijzonder en de mensen zeer vriendelijk en gastvrij. Eigenlijk vreemd  Ook het tempo en de afwisseling was goed voor ons. Erop terugkijkend zouden we het zelf niet anders gedaan hebben.
 
De wisselende lokale gidsen hadden echt een meerwaarde. Eigenlijk kon je in die gevallen niet zonder gids. Je had het zelf nooit gevonden of begrepen of met de mensen kunnen communiceren. Er is zoveel te zien en mee te maken. Tegelijkertijd was deze manier van reizen heel erg vrij. Je hoeft geen rekening met een groep te houden en met de gids kun je overleggen wat je wilt doen. Ook het uitgebreide informatie pakket voegde echt iets toe.
 
We hebben ontzettend lekker gegeten deze reis! Heel veel bij de mensen thuis, waarbij we soms mee hielpen koken. We hebben alles uitgeprobeerd. Alles is zo vers uit de tuin, dat proef je echt. Een visje op de barbecue, heerlijk! We zijn nooit ziek geworden, hoe simpel de omstandigheden ook waren. Op het ressort op de Togian eilanden was het eten ook echt heel goed.
 
Bij de trekking in Tana Toraja bleven we slapen in een dorpje. Iedereen zit buiten aan het einde van de dag, ontzettend gezellig. We hadden ook veel interactie door met de kinderen een liedje te zingen als ‘Hoofd, schouders, knieën, teen.’ Tip: neem fotos van je kinderen thuis mee. Of ansichtkaarten van Nederland die je weg kunt geven als je bij mensen thuis eet of blijft slapen. Mensen zijn heel benieuwd hoe wij leven.
 
Enkele hoogtepunten in de reis? De kalksteenrotsen bij Maros- Bantimurung waren prachtig . Op weg naar Sengkang werden we uitgenodigd bij een bruiloft. Een ceremonie mee maken in Tana Toraja was ook echt geweldig. In de Bada vallei maak je een wandeling door afgelegen gebied en opeens sta je voor zo’n enorm beeld: heel apart! Op de Togian eilanden tenslotte hebben we heerlijk gesnorkeld en gedoken. Het was heel afwisselend, we hebben ontzettend genoten.


Indonesië reizen - Fijne bungalows op de Togian eilanden. Centraal Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Jong geleerd is oud gedaan. Sulawesi.Indonesië reizen - Gebraden boomrat op de markt. Sulawesi, IndonesieIndonesië reizen - Tana Toraja. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Rijst planten. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Vis drogen. Tempe meer. Zuid Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Koken bij mensen thuis, Makassar. Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Wandeling Maros. Zuid-Sulawesi.Indonesië reizen - Drijvende huizen Tempe meer. Zuid-Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Rijstvelden en huizen met buffelhoorn daken. Tana Toraja, Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Trekking Tana Toraja. Slapen in kleine dorpen.Indonesië reizen - Megalieten in de Bada vallei. Centraal Sulawesi, Indonesie.Indonesië reizen - Slechte weg!Indonesië reizen - Zeezigeunerdorp, Sulawesi.Indonesië reizen - Brommertjes: hét vervoersmiddel! Indonesie.


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel