Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Andy en Suzy - 11-08-2014
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Dit was voor ons alweer de tweede keer dat we met Footprint naar Indonesië zijn geweest. Na de prachtige ervaringen vorig jaar op Sulawesi kozen we nu voor Sumatra, Java en Bali. We zijn wederom niet teleurgesteld. De reis is perfect georganiseerd met professionele chauffeurs en gidsen. Zij zijn zeer bekwaam en hulpvaardig.
De binnenlandse vluchten zijn ons iets minder goed bevallen; in sommige toestellen van Lion Air is de beenruimte erg beperkt. Daarnaast veranderen de tijden ook nogal eens, maar ja, dit is niet te voorkomen, de vliegmaatschappij past de vluchtschema’s aan en als organisatie en reiziger moet je daar maar mee dealen

De combinatie van deze eilanden betekende voor ons een ideale mix van natuur, cultuur en relaxen. Als je later op de kaart bekijkt hoeveel van Sumatra je hebt gezien is dat een heel klein stukje maar hetgeen we hebben gezien heeft zeker indruk gemaakt.
De ontmoetingen met de apen, m.n. de orang oetans, zijn elke keer weer onvergetelijk. De orang oetans bij Bukit Lawang zijn semi wild en vrij makkelijk te vinden en te benaderen. Die bij Tangkahan leven in het wild en zijn moeilijker op te sporen (en niet benaderbaar!). Wij hebben er een aantal gespot en dat gaf een enorm voldaan gevoel. Het wassen van de olifanten bij Tangkahan was hilarisch en vooral erg nat!  Lake Toba is een mooi rustpunt in de eerste week. De afsluiting op Sumatra, het eten bij een lokale familie, was een erg geslaagde avond met lekker eten en een gezellig samenzijn met de familie.
De accommodaties op Sumatra zijn in z'n algemeenheid eenvoudiger dan die op Java en Bali. Linea Resort bij Tangkahan was ook zeker niet luxe, maar erg leuk, vooral door het enthousiaste personeel en de goede keuken.

Java heeft een heel andere vibe dan Sumatra. Vooral de overgang van Medan naar Yogya is enorm. Drukte en chaos in Medan tegenover relatieve rust en een bijna dorpse sfeer in Yogya
De zonsopgang bij de Borobudur was erg mooi. Ondanks dat er natuurlijk meer mensen zijn geeft dit de indruk van ‘alleen op de wereld’. Je hebt daarna ook alle tijd om plaatjes te schieten op een bijna leeg tempelcomplex.
De culinaire excursie in Yogya is een absolute aanrader. Alleen al het achterop een brommertje door de stad rijden is een belevenis. Daarnaast eet je bij de verschillende eettentjes en op de markt de lekkerste gerechten. Na deze middag sightseeing en lekker eten heb je ’s avonds geen plaats meer voor een diner.
De zonsopgang bij de Bromo, waar je zéker niet alleen bent, is ook een hoogtepunt op Java. Heel erg vroeg uit de veren, een mooi plekje zoeken en dan maar wachten. Langzaam wordt het licht en dan doemen de vulkanen op uit de mist. De kleuren veranderen constant totdat de zon helemaal op is gekomen. Een prachtig schouwspel wat je niet snel vergeet.

De dagen relaxen in Pemuteran op Bali waren een heerlijke afsluiting van de vakantie. De accommodatie is in een nog relatief rustig deel van Bali. De echte drukte zie je pas weer wanneer je richting luchthaven gaat. De snorkelexcursie naar Menjangan is een ideale mogelijkheid om het kleurige onderwaterleven van dichtbij te bekijken.
Kortom, een heerlijke, gevarieerde reis waar van alles in zit en waar we nog lang van zullen nagenieten.