Thomas Geisler en Anne van Hilten - 05-10-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We vonden onze Indonesië reis naar Sumatra, Java en Bali heel bijzonder. Erg leuk om drie eilanden te zien, die zo enorm verschillend zijn. In Bali zijn ze meer gewend aan toeristen. Op Sumatra en Java is men heel nieuwsgierig naar je, mensen willen graag een praatje met je maken.
 
Wij waren helemaal weg van Sumatra. Onze gids voor de jungle tocht naar de orang-oetans was erg leuk. ’s Middags hebben we met hem afgesproken om in brommer met zijspan door de omgeving te toeren. Indrukwekkend om te zien hoe mensen in de kleine dorpjes leven. De tijd lijkt er stil te staan.
 
In de jeep naar Tangkahan waren we echt een attractie. In de mooie natuur van Tangkahan voelden we ons heel vrij. Je slaapt in een heel basic hutje, maar dat hoort bij een verblijf in de jungle. De eerste nacht moesten we wel even wennen aan alle oerwoudgeluiden. De mensen waren heel vriendelijk en deden heel erg hun best om het ons naar de zin te maken. Ze willen je van alles laten zien en gesprekjes aanknopen. We voelden ons echt op handen gedragen. Wij zijn heerlijk gaan tuben in de rivier en we hebben geholpen bij het wassen van de olifanten in de rivier. Aan het mooie Toba meer hadden we een leuk verblijf, een lekker plekje!
 
Op Java hadden we een hele leuke chauffeur. We vonden het heel interessant om tijdens de culinaire trip te zien hoe het er aan toe gaat in van die achteraf keukentjes. Gelukkig mochten we zelf kiezen wat we wilden eten, er werd niet zomaar van alles op je bord geschept. Onze gidsen waren twee hele leuke meiden. We hebben samen erg gelachen toen we probeerden op de Alun-alun geblinddoekt tussen de bomen door te lopen.
 
In Malang liet de chauffeur ons de leuke plekjes zien, zoals de vogeltjesmarkt. De mooie zonsopkomst op de Bromo vulkaan vonden we heel gaaf. Tip: wij vonden het fijn om in september te reizen, omdat het minder druk dan in het hoogseizoen is.
 
Op Bali zaten we in Pemuteran in een heerlijk hotel aan het strand, met enorm vriendelijke mensen. We hebben veel lol gehad met onze grappige gids voor het snorkelen bij Menjangen eiland. Tip: ’s Middags hebben we een wandeling van 1,5 uur naar de mangrove gemaakt. Het is een dor bos, maar we troffen het met de dieren. We zagen varanen, makaken en zwarte apen. In Ubud hebben we een dag de mooie omgeving bekeken.
 
De reis was goed geregeld en alles is goed verlopen. We hadden geen ervaring met dit soort verre reizen, wat het extra spannend maakte. We vonden het heel fijn dat we bij jullie snel en heel persoonlijk antwoord kregen. We zagen onderweg weleens een toerbus van een groepsreis, maar we zijn achteraf heel blij dat we daar niet voor hebben gekozen. We hoorden dat je op een groepsreis nog behoorlijk veel kwijt kunt zijn aan excursies. Op wat kleinere bedragen voor entreegelden en maaltijden zat bijna alles al bij onze reis in. Ook vonden we het heel fijn dat we met zijn tweeën de vrijheid hadden om te doen wat we wilden. Al met al is het ons goed bevallen en hebben we een onvergetelijke Indonesië reis gehad!


Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -