Kenneth en Mirthe - 24-12-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een prachtige reis gemaakt en geven hem een 9.  We hadden de tijd, we hoefden nergens haast te maken. Het ging om de kwaliteit en de intensiteit van de ervaringen, waardoor het heel fijn reizen was.
 
Het bezoek en eten bij traditioneel dorp tussen Ruteng en Labuan Bajo was zeer bijzonder en hartverwarmend. We waren de enige gasten en hadden echt de tijd om er te relaxen, eten en kennis te maken met de mensen. Zeer bijzondere ontmoetingen!
 
Ook het even wat drinken bij locals of bij gids thuis vonden we geweldig en telkens een mooie toevoeging, zodat we weer in contact kwamen met de mensen!
 
De wandeling in Bajawa was erg mooi, prachtige natuur in de omgeving. En we hebben het geluk gehad dat we werden uitgenodigd om te lunchen bij mensen in een traditioneel dorp (het eerste dorp en ook eindpunt van de route). Door de regen moesten we  er schuilen en hadden we deze mazzel. Wellicht leuk om dit er voor iedereen in te doen? Het eten bij de mensen thuis is bovendien namelijk ook kwalitatief zeer goed (juist beter dan in de restaurants).
Bajawa heeft 3 restaurants, waarvan Lucas er sterk bovenuit springt qua kwaliteit, aanrader! (De Chinees vonden we niet zo goed).
 
De boottocht bij Riung was zeer ontspannen en mooi! We waren wederom de enigen in de boot en op het eiland. We hadden alle tijd en de vis die werd klaargemaakt, evenals het andere eten, was van zeer goede kwaliteit!
 
De accommodaties waren overal prima verzorgd, schoon en netjes. Wij waren tevreden!
-Moni: bijzonder mooi gelegen en goed, gevarieerd eten.
-Bajawa: goed verzorgd, maar wel oordorpjes mee, want de kamers grenzen aan de hal.
-Riung: basic, maar juist leuk, omdat het zo lokaal voelt en de gezelligheid van de vele meisjes die er werken. Ook goed daar gegeten.
-Ruteng: mooie accommodatie en zeer zeer vriendelijke staf van 3 jongens. Het was een oase van rust om in te keren en te ontspannen!
-Labuan Bajo: prachtig uitzicht en meest luxe accommodatie. Anderzijds voelt het daar opeens wel echt alsof de reis over is, door de vele (Nederlandse) gasten. Eten in het restaurant viel helaas tegen qua kwaliteit, wel in buurt lekker kunnen eten.
 
Contact met onze driver Matus was perfect! Hij rijdt veilig en is betrouwbaar; op tijd, goede informatievoorziening, behulpzaam en betrokken bij welzijn van ons. Vriendelijke man, waar het gezellig mee praten is, maar gelukkig laat hij ons ook in stilte genieten tijdens de lange ritten. We zijn hem gaan missen J
 
Gidsen waren allen vriendelijk en open in het contact. We vonden het fijn dat we ook konden lopen en in stilte konden kijken/genieten, zonder dat een gids continue moest praten. Dat voelde ontspannen aan. 
 
Wandelingen vonden we telkens prachtig, deze hadden wellicht net wat meer erin gekund, doch was de variatie van het hele programma prima!
 
We vonden de reis heel bijzonder en uniek, doordat we echt of-the-beaten track zaten, vrijwel geen toeristen tegenkwamen en daardoor echt contact konden hebben met de locals, op een warme en open manier. Hetgeen jullie op dit vlak voor staan, is dus 100% waargemaakt. Mede ook door de zeer betrouwbare en vriendelijke driver Matus! Bedankt!