Jan Moonen - 06-06-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Deze Sulawesireis was een super vakantiereis waarbij we elke dag wel weer iets unieks meemaakten. En dat waren zeker geen geijkte toeristische attracties.

De verscheidenheid van de accommodaties was zeer groot, prettig was dat na een zeer eenvoudige accommodatie weer een wat luxere volgde. Vooral de overnachting bij de lokale familie sprong eruit

Deze hele rondreis in een aanrader, je krijgt niet alleen een heel goed beeld van de lokale bevolking en hun gebruiken, maar ook van het onderwater leven. 
Buton eiland met een zeer ongedwongen gids. die onze wensen en interesses heel goed aanvoelde en invulde. Samen met onze gids hebben we mooie duiken gemaakt, zoals die duik dat we vanuit zee door een grot in freshwater terecht kwamen en in een stukje bos omhoog kwamen.

De organisatie was gewoon goed, zowel door de lokale vertegenwoordiger die ons meteen hielp met de aanschaf van een telefoonkaart, maar ook onze gids die ons meenam in het gewone dagelijkse leven. De excursies die goed door hem georganiseerd waren en het ons naar de nachtboot brengen nadat we ons nog even lekker hadden kunnen douchen en verzorgen. Extra info geven daar waar nodig. etc.

Deze reis is een aaneenschakeling van ervaringen van het dagelijkse leven van de lokale Sulawesier.
Bij een lokale familie in de avond bij laagtij onder deskundige leiding zoeken naar eetbare zeedieren vissen en inktvissen, die later door de vrouw des huizes klaargemaakt werden was een ervaring op zich.
Ook kwamen wij toevallig bij verschillende traditionele ceremonies terecht, speciaal om mee te mogen maken.
 
Daarnaast zie je tijdens de rondreis het land in zijn puurheid. De dorpen, bouwstijl, jungletocht. Ook het bezoek aan de Bajo gemeenschap was zeer bijzonder, deze afgezonderd levende gemeenschap, die voor de kust in hun palenwoningen leven en in hun eigen levensonderhoud voorzien.
 
Tot slot hebben wij als duikers tijdens deze tocht de mogelijkheid gehad om te duiken ipv snorkelen, we hebben mooie bijzondere duiken gedaan en tussendoor op eilandje genoten van op houtskool klaargemaakte vis.
Al met al een zeer aan te raden belevingsreis! Ik heb nog nooit zoveel foto's gemaakt!!
 


Indonesië reizen - Sulawesi reizen: Inkopen doen op de marktIndonesië reizen - Sulawesi reizen: Vissershuizen op palenIndonesië reizen - De vangst binnenhalenIndonesië reizen - Zoeken naar schaaldierenIndonesië reizen - Prachtige baaitjesIndonesië reizen - Vis schoonmaken bij de marktIndonesië reizen - Op de lokale pasarIndonesië reizen - Indonesië reizen - Lokale boottochtenIndonesië reizen - Schitterend koraalIndonesië reizen - Onderwaterleven