Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Bianca Moor en Patrick Dop - 31-10-2013
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Als we terugdenken aan onze vakantie, verschijnt er gelijk een brede glimlach op ons gezicht. De vakantie was indrukwekkend  en fantastisch. Het heeft onze verwachtingen overtroffen! Gaan we Footprint Travel aanraden? Zeker weten!!
 
De organisatie van de reis was top! Alle chauffeurs en gidsen waren op tijd en erg vriendelijk. De hotels allemaal goed verzorgd en alle papieren netjes bij de chauffeur aanwezig. Wat ik heel erg waardeer, was dat iedereen op de hoogte was van mijn dieetwensen. Er werd heel goed rekening mee gehouden! De verstrekte informatie is heel uitgebreid. Teveel om allemaal in een keer door te lezen. Maar wanneer je het stap voor stap of stad voor stad doet, dan was het zeer bruikbaar.
Heel handig vonden we de tips voor restaurants in de steden. Hierdoor zijn we in leuke restaurants terecht gekomen.
 

Onze tips voor excursies:

Alle excursies waren interessant en vaak heel indrukwekkend. Enige item dat we minder interessant vonden, was het paleis in Solo. Maar verder was het super. Hieronder onze bevindingen:
- De topper was de het gedeelte in Kaliklatak (nabij Ijen). De plantages waren mooi om te zien. Maar de gids nodigde ons uit om een bruiloft bij te wonen. En dat was meer dan geweldig! Dat was het hoogtepunt van Java. We werden geraakt door de gastvrijheid van de mensen en hun blijdschap dat ze toonden dat wij op hun feest aanwezig wilden zijn.
- Sunrise-excursie bij Borobudur: Het geeft een heel speciaal gevoel om in het donker de tempel op te klimmen en daar te wachten totdat de zon opkomt. Er straalt een bepaalde rust uit van de tempel zo in de vroegte. Het was alleen bewolkt, zodat er dus weinig te zien was van de zonsopkomst in ons geval. Maar dat heeft de pret niet gedrukt. De gids bracht het verhaal heel leuk!
 
- Culinaire trip door Yogjakarta was erg leuk. We hebben heerlijke originele gerechten gegeten, Lotek heb ik zelf gemaakt en ook leuk om achter de schermen te kijken bij de bakpia-fabriek. Heerlijke koekjes en wat een werk om die te maken. Vooral het scooter rijden is leuk, want je komt op plekken die je anders echt niet ziet. De jonge enthousiaste dames waren ook echt heel gezellig om mee op stap te zijn.
 
-Zelf hebben we die ochtend ervoor nog een fietstocht gedaan door de dorpjes rondom Yogjakarta,
  ook een hele leuke excursie! Was fascinerend om te zien wat een wereld van verschil er is, tussen
  Yogja centrum en 100 meter een zijstraat in. Scheelt 100 jaar in tijd voor je gevoel J Heel leuk om al
  die huisbedrijfjes te zien en zelf rijst te oogsten en planten.
 
- Kookworkshop in Bali: Leuk om met één van de gastvrouwen te shoppen op de lokale markt. Respect voor hoe ze hier hun producten verzamelen in een pittig tempo en met flink wat onderhandelen. Kip/vlees/visafdeling blijft confronterend J. Koken was erg leuk, ook om hun huis te zien. Heerlijk gegeten en recepten meegekregen. Die zijn waren wel summier omschreven, qua handelingen die je moet doen. Begrijpelijk als je alles op gevoel doet, maar lastig om thuis opnieuw te proberen.
 
- Herbal walk en Jamuworkshop: heel leuk om de passie van gastheer Made Westi te zien over zijn producten en de natuur. Hij vertelt heel enthousiast over alle planten en de gewoonten op Bali. Zijn winkeltje is echt heel gezellig knus en het maken van de Jamu was erg leuk. Hier wel hele duidelijke recepten van gekregen, wat handig is aangezien onze flesjes de reis niet hebben overleeft J
  We hebben echt bewondering  voor wat hij heeft gepresteerd in een maatschappij waar het toch
  niet makkelijk is om je nek uit te steken en iets anders te doen.
 
- Purificatie ceremonie was bijzonder. Onze voorstelling hiervan was wat kleinschaliger, dan de werkelijkheid. Veel toeristen die niet altijd de Indonesische cultuur met respect behandelen. Dat onze healer hun wel met respect behandelde, gaf toch weer het mooie van de Balinese cultuur aan. Ondanks de drukte hebben we wel het gevoel meegekregen, wat deze ceremonie met je doet en werkte het vooral ontspannend. Ook de rit naar de tempel was mooi, er werd speciaal de toeristische route genomen :)
 

Onze hoogtepunten op deze Java en Bali reis

Voor ons waren er 2 echte hoogtepunten, omdat die spontaan op ons pad kwamen.
Toen wij op plantageKaliklatak (voor Ijen) verbleven in een heel knus huisje met woonkamer, waar we een overheerlijke lunch en diner kregen aangeboden, zijn we uitgenodigd op een bruiloft in het dorpje. De gewoonten zijn in Java heel anders dan bij ons en dat was in het begin even wennen. Zeker omdat wij ineens het middelpunt van de belangstelling waren i.p.v. het bruidspaar. Als je door hun ogen echter kijkt, is het een waanzinnige ervaring. Zoveel aandacht en aardige mensen, geeft een heel warm gevoel. Wij zijn de rest van de avond nog echt onder de indruk geweest!
 
In Ubud hebben we de voorbereidingen voor de koninklijke crematie op 1 november kunnen volgen.
Op 1 november waren we ook nog in Ubud en hebben we de crematie bijgewoond tot en met het dragen van de stier en toren. De daadwerkelijk crematie was te laat voor ons om te zien, omdat we al naar het vliegveld moesten die dag, maar alle ceremoniële processen ervoor waren indrukwekkend. Wij hadden vanaf 10 uur langs de kant gewacht bij het Royal Palace en alles goed kunnen volgen. Toen de kist in de toren gedragen werd, was het ineens erg druk in de straat. Omdat we niet voor niets zo lang hadden gewacht, hebben we met wat ellebogenwerk een plekje vooraan verovert ;-)  Dit was echter midden op de straat en wij hadden niet kunnen inschatten, dat de dragers zo snel lopen. Omdat er niets was afgezet, moest in een periode van 10 seconden iedereen op zij. De paniek die dan ontstaat, laat de adrenaline door je lijf heen gieren. Gelukkig zijn we niet gestruikeld en waren we net op tijd aan de kant, maar het scheelde centimeters. Ontzettend indrukwekkend om die dragers zo snel te zien lopen met die stier en toren. 


Indonesië reizen - Javaanse bruiloft meemaken bij Kaliklatak. (Ijen, Java)Indonesië reizen - Zwaveldrager bij Ijen vulkaan. Java.Indonesië reizen - Purificatie ceremonie met Balinese healer in heilige bron. Ubud, Bali.Indonesië reizen - Herbal Walk en Jamu Workshop met I Made Westi. Ubud, Bali.Indonesië reizen - Crematie Ceremonie meemaken in Ubud, Bali.