Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Jan van Ommen - 22-08-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De ontmoeting met de orang-oetans was een hoogtepunt in onze reis. Uit onze gesprekken met de mensen in Bukit Lawang bleek dat zij zich zeer bewust zijn van het ecologisch belang van de instandhouding van de jungle en dat zij ecotoerisme ook zien als een mogelijkheid om dit te bevorderen. Maar het was vooral heel boeiend om deze dieren in hun eigen leefomgeving tegen te komen.
 
Zo ook in Tangkahan: het wassen van de olifanten was een inspirerende ervaring. Dat zo'n kolossaal dier in het water gaat liggen en zich dan door ons laat afborstelen! Verbazingwekkend hoeveel water een olifant in zijn slurf kan opzuigen en vervolgens over je heen kan spuiten!
 
De tsunamitour in Banda Atjeh heeft een diepe indruk op ons gemaakt. De gids die ons rondleidde is in 2004 zijn hele familie kwijtgeraakt bij deze ramp. De manier waarop hij dat vertelde raakte ons heel direct, en ook hoe hij zijn leven weer had opgepakt en nu nog steeds aan het vechten is voor een goed bestaan voor zichzelf en het gezin dat hij inmiddels gesticht heeft.
 
De accommodaties in Bukit Lawang en Tangkahan vonden we plezierig en gezellig omdat het kleinschalig is, het persoonlijk contact kunnen wij waarderen. De voorzieningen zijn basic, dat was ook aangekondigd en we zijn intussen wel wat gewend. In Bukit Lawang hebben we een lange jungle tour gedaan, veel orang-oetans gezien, echt geweldig! Tangkahan overtrof onze verwachtingen, het contact met de dieren was heel leuk, de ambiance heel plezierig. De trekking op de Sibayak vulkaan bij Berastagi is ons ook heel goed bevallen.
 
Het snorkelen op Pulau Weh was bijzonder aangenaam. Weliswaar weinig koraal, maar wel heel veel vissen. De accommodatie was ook erg leuk, onder meer door de presentatie van het dinerbuffet. De logistiek was daar wat minder, ze hadden weinig overzicht over hoeveel mensen er in een busje of een auto passen. Met de bejak door Medan was leuk, maar ik zou me kunnen voorstellen dat niet iedereen daar voor gaat. Het eten bij de familie was ook wel leuk, maar wel een beetje vluchtig. Op Samosir verbleven we in een mooi resort, alles was daar prima voor elkaar. Kortom, een fijne ervaring! 
 
De organisatie was allemaal prima voor elkaar. Het draaiboek van de reis was niet goed geprint, waardoor we alleen de oneven pagina's hadden, maar na een telefoontje met Jaqueline was dat snel opgelost.
In Banda Atjeh stond er niemand op ons te wachten bij de haven, dat was wel verwarrend, er kwamen natuurlijk allerlei mensen op ons af, goed bedoeld, maar je wilt dan toch wel even weten wat er aan de hand is. na een paar telefoontjes met Jaqueline was het ook opgelost. De chauffeur die ons vanaf Tangkahan tot en met Medan reed (Harry) was prima, sprak behoorlijk engels, hield zich keurig aan alle afspraken, prettig gezelschap.


Indonesië reizen - Sumatra reizen: de ontmoeting met de orang-oetans was heel bijzonderIndonesië reizen - Sumatra reizen: de orang-oetans in  Bukit Lawang waren voor ons een hoogtepuntIndonesië reizen - Sumatra reizen: met een lange hangbrug kom je bij de accommodatie in Bukit LawangIndonesië reizen - Sumatra reizen: Ongelooglijk hoeveel water er in zijn slurf zat!Indonesië reizen - Sumatra reizen: het wassen van de olifanten van speciaalIndonesië reizen - Sumatra reizen: de olifanten waren heel inspirerendIndonesië reizen - Sumatra reizen: veel vissen tijdens het snorkelen op Pulau WehIndonesië reizen - Sumatra reizen: Olifanten wassen Tangkahan of wast hij ons?Indonesië reizen - Sumatra reizen: contact met de lokale bevolking is altijd bijzonder