Barend Van Maanen - 10-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Er zijn zoveel mooie belevenissen op deze reis:
Allereerst valt de vrolijkheid van de mensen op. We vinden Indonesië echt het land van de lach. Zie de lachende mensen in de laadbak in het plaatsje Wonosobo.
De culinaire tocht door Yogya op de scooters is echt een aanrader. Zie ook de foto hieronder; zo ziet dat eruit!
De wandeling op het Diengplateau is mooi, evenals de jeepsafari naar de Bromo 's middags. In de middag is het rustiger om naar boven te lopen. De Sunrise bij de Bromo is een heel circus, het is wel mooi, maar wel vroeg je bed uit!
Ook het beklimmen van de Iljen was zeer de moeite waard; je ziet dan de dragers met manden met zwavel de berg op en aflopen. Hiervoor is wel enige conditie vereist.
De wandeling door het oerwoud bij Sukamade met onze plaatselijke gids was ook onvergetelijk, mede door zijn klimpartij om kokosnoten te kappen (zie hieronder).
 
Op Bali is het snorkelen een buitengewoon mooie beleving: wat een grote hoeveelheid gekleurde vissen! Ook de kookworkshop met het bezoek aan de markt is een totaalbeleving: mag je dus niet missen.
Tenslotte nog de fietstocht op Bali: ook een aanrader. Goed te doen, want je gaat bergje af door onder andere de rijstvelden, met goede fietsen en gidsen.

De overnachtingen zijn in een goede mix van allerlei accommodaties. Van heel eenvoudig (Sukamade) tot uitzonderlijk goed (Phoenix in Yogyakarta). Het guest-house in Kalibaru was een heel mooi verblijf, maar wij ondervonden wel wat overlast van de vele moskeeën

Alles was zeer goed georganiseerd. Niets dan lof. We hadden ook een geweldige chauffeur, August. We kunnen hem van harte aanbevelen: een veilige chauffeur, op tijd, geeft goede informatie en spreekt een aardig woordje Nederlands. Hij spreekt ook goed Engels!
Onze contactpersoon Jacqueline heeft nog contact opgenomen over de vlucht van Bali naar Jakarta, die mogelijk vertraagd zou zijn door de sluiting van het vliegveld vanwege de vulkaan Raung. Dat was gelukkig niet het geval!


 


Indonesië reizen - Vervoer in de laadbak, bij WonosoboIndonesië reizen - DiengplateauIndonesië reizen - Ramayana BalletIndonesië reizen - De culinaire tour in YoygyakartaIndonesië reizen - Alles in de vijzelIndonesië reizen - In de caldera van de BromoIndonesië reizen - Kokosnoten uit de boom halenIndonesië reizen - Boot op het drogeIndonesië reizen - De zwaveldragers op de IjenIndonesië reizen - SnorkeltripIndonesië reizen - Kookcursus op Bali; heel lokaalIndonesië reizen - Fietsen op Bali