Ingrid en Alex Colijn - 21-07-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De organisatie was prima! Alles was duidelijk en goed geregeld. Iedereen, alle gidsen en chauffeurs, waren erg flexibel en deden er alles aan om ons een mooie vakantie te bezorgen.
 
De accommodaties waren prima, van heel eenvoudig tot luxe. De lodge op Bukit Lawang en de cottage in Munduk sprongen er uit. Maar de meesten waren eigenlijk even goed.
 
We hebben meerdere excursies gedaan:
De jungle-tocht in Bukit Lawang was geweldig. Wij hebben deze verlengd en het was ons absolute hoogtepunt: die moet je gedaan hebben.
Het olifanten wassen vonden we ook heel leuk. Wij hebben aansluitend de relaxte excursie tuben en lunchen bij de waterval geboekt. Wat een heerlijke lunch bovendien!
Dan het beklimmen van de Sibayak vulkaan: Op de top van de vulkaan kregen we van onze gids, Onno, een mooie toespraak en een ulos voor onze 30 jarige trouwdag. Een ulos is een traditionele doek van de Bataks, die onder andere gebruikt worden bij huwelijks-ceremonies. De beklimming zelf is ook zeer de moeite waard.
Verder hebben we een mooie wandeling naar watervallen en langs specerijen in Munduk en een wandeling door de rijstvelden in Sidemen gemaakt. Leuke afwisselende wandelingen.
Snorkelen bij de USS Liberty was top! Goede begeleiding, zelfs een schildpad gezien! Aan het einde nog een paar dagen in Sanur aan het strand.
 
Heel Sumatra is de moeite meer dan waard. Het is wat primitiever dan Bali maar veel minder toeristisch. Wij waren zelf, als enige westerse toeristen, vaak heel interessant. De dorpjes zijn geweldig om door heen te lopen, de mensen zijn heel vriendelijk.
Van Bali hebben we ook genoten. Munduk was geweldig, veel tempels, rijstvelden, watervallen gezien.