Trevor van Schaik - 17-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was een geweldige reis met zeer veel variatie en veel activiteiten. Hierdoor hebben we veel van het land en de cultuur mee gekregen. Perfecte organisatie met prima chauffeurs en gidsen. Een groot compliment aan Footprint en haar partners.

De accommodaties waren over het algemeen goed tot zeer goed. Een paar uitzonderingen. Theeplantage Malabar was oud, muf en voldoet eigenlijk niet. Onze komst leek niet bekend en op de zondag was de plantage niet in werking. Beter om onderweg ergens een thee plantage bezoeken. Hotel in Berastagi was ook gedateerd en de plaats is verlopen en vergane glorie. Echt top vonden wij de hotels in Yogya, Solo, Surabaya, Malang en Medan. De Ecolodge hoewel eenvoudig, was ook zeer prima.

Absoluut op nummer één van alle excursies komt de culinaire belevenis in Yogya: wat een feest was dat! Ook stadswandeling in Malang was fantastisch. De wandeling bij Bukit Lawang hebben wij uitgebreid naar zes uur, zeer de moeite. Fietsen in Solo was top: veel en goede indrukken van de lokale ambachten. Ook excursie in Bandung zeer de moeite. Jakarta minder interessant alsook Surabaya, rondleiding in hotel daarentegen wel erg leuk. Rondleiding Medan ook prima. Onderweg ook veel gezien en gedaan.

Alles perfect, behalve bij de Bromo hebben we de entreekaartjes niet gekregen, die we nodig hadden voor de zonsopkomst. Verder groot compliment aan de gehele organisatie, alles klopte, zeer veel informatie. Wellicht gezien de omvang en tempo van de reis verstandig om zaken van te voren te sturen, hadden soms onvoldoende tijd alles door te nemen.

Hoogtepunten waren toch wel de ervaringen met de lokale bevolking en de herkenning van de Nederlandse invloeden. De combinatie van de reis met auto, trein maar ook bejak en fietsen maakte het zeer uniek.