Denise en Rob - 29-04-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Wat hebben wij een heerlijke vakantie gehad; we wilden eigenlijk niet meer terug naar Nederland. We zijn zeer tevreden over de reis en hebben fijne hotels gehad en prachtige excursies gemaakt.
 
De jungletocht in Bukit Lawang was prachtig. Het was supergaaf om door de jungle te lopen en op zoek te gaan naar de bijzondere orang oetans. De gids was erg toegewijd, wist van alles te vertellen over jungle, dieren en omgeving.
Het bezoek aan het kindertehuis erg bijzonder, veel informatie over het dagelijks leven van hun zelf maar ook van de mensen uit de omgeving. 
Het wassen van de olifanten was erg leuk, daarna hebben we getubed op de rivier en daar heeft een jongen speciaal voor ons een overheerlijke lunch gemaakt. Bij de waterval waande je echt in een paradijs.
Duiken op Gili vooral gaaf! We zijn geweest bij Dive Central Gili, leuke mensen, goede spullen, goede duikstekken.
Snorkelen bij Padangbai bij de Blue Lagoon is een aanrader, 5 minuten lopen vanuit hotel. Lekker stukje strand en mooie snorkelbaai.
Het eten bij de mensen in Medan was bijzonder, maar wat wel lastig was is, dat je praat via een tolk. En vooral de man des huizes gaf weinig interactie. 
Bali Barat was niet heel bijzonder, zeker niet als je uit Sumatra komt.
 
 
Alle accommodaties hadden prettig personeel, goede service, anti-muggenprogramma’s en lekker eten. Zelfs douchen met koud of een beetje water is een belevenis op zich en went. Alleen de accommodatie op Gili trawangan vonden we nogal sfeerloos.
 
Wat eruit sprong was het hotel in Bukit Lawang. Mooie kamer, bijzondere belevenis met douchen (douchen met een ton en een soort steelpannetje en koud water). Het hotel gaat op een goede manier om tav milieu en recycling en neemt ook gasten hierin mee.
Hotel in Tangkahan had vanuit restaurant mooiste uitzicht op natuur en jungle. Hotel heeft verder niets, maar dat baatte totaal niet. In onze ogen was de schitterende rivier, hotspring, kleine waterval direct aan de jungle veel meer waard dan een zwembad zoals andere hotels in de buurt hadden.    
 
Qua luxe en ontspanning was het hotel in Pemuteran het allerbeste.
Het hotel in Medan was een mooi hotel, maar de ligging was minder goed. We durfden zonder chauffeur de straat niet op. Zo druk, en vervallen.
 
De organisatie vooraf was fijn, duidelijke communicatie, goede binding met ons als klant. Fijn om mee te werken; alle vragen werden goed beantwoord, ook was er veel reis-op-maat voor ons mogelijk en dachten de medewerkers goed mee over ons plan.
Het draaiboek was heilig voor ons. Het bevatte alle informatie die we nodig hadden. Fijn was ook dat er voor iedere dag wat stond opgeschreven. Wat er op de planning stond, maar ook leuke bezienswaardigheden in de omgeving. Alle informatie klopte behalve een telefoonnummer van de Bali Barat.
Op Bali en Gili kon je goed merken dat het meer toeristisch was. O.a. de prijzen waren daar een stuk hoger, dan op Sumatra. Bij hotels waren de prijzen soms bijna hetzelfde als in Nederland.  
 
Het contact met lokale chauffeurs en gidsen was erg goed. Bijna alle chauffeurs spraken Engels, een enkeling gebrekkig, maar we kwamen er over het algemeen wel uit. Lange ritten werden hierdoor vaak interessante en leerzame tochten. Iedereen was er ook op tijd, wat ons erg verbaasde.
Bijzonder is ook om met de gids of chauffeur ergens wat te eten of te drinken. Je mengt je dan onder de echte Indonesiërs.
 
Ook hebben we eenmaal Jacqueline moeten bellen. Ons vliegtuig vanuit Amsterdam had vertraging, waardoor we te laat aankwamen voor onze tweede vlucht. Malaysia Airlines had ons direct naar de volgende vlucht omgeboekt en voor de tussentijd een hotel geboekt.  Jacqueline direct gebeld om onze chauffeur voor ‘s middags te regelen. Dit was goed gegaan. Dus onze complimenten.
 
 
Onze reis naar Sumatra, Bali en Gili was erg bijzonder. Met name de jungle in Sumatra was ontzettend mooi. We hebben ons meerdere keren in een paradijs gewaand. Ga zeker op jungletocht in Bukit lawang. Breng ook een bezoek aan het kindertehuis, we hebben daar veel gehoord over het leven op Sumatra en het werk wat zij daar doen. In Tangkahan is het zeker de moeite waard om in de rivier te zwemmen, en naar de waterval en de hot spring te gaan. Dit is veel leuker als een zwembad bij het hotel. Ook het olifanten wassen was erg leuk.
Op Bali en Gili hebben we heerlijk gedoken. Bali, bij de Menjangan eiland was er vooral mooi koraal en kleine vissen. Op Gili hebben we meer soorten dieren gezien; haaien, schildpadden, vissen, murenes, roggen etc. Op beide plaatsen werden we tijdens de bootreis vergezeld door dolfijnen.
 
Neem dit alles met de grote vriendelijkheid en gastvrijheid van de Indonesiërs. De mensen willen je echt een leuke tijd bezorgen en rennen soms werkelijk voor je. Dit maakte het een huwelijksreis om nooit meer te vergeten.