Nico en Marga Sleijser - 20-07-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We maakten deze Indonesië reis om een en ander van de familiegeschiedenis te zien. We wilden in Batavia graag de haven Sunda Kelapa zien, om ons voor te kunnen stellen hoe Marga’s ouders hier ooit zijn aangekomen. In Bandung hebben we ook allerlei plaatsen uit de familie geschiedenis kunnen zien. De chauffeur was doortastend en belde aan waardoor we mochten binnen kijken in het huis waar Marga’s vader heeft gewoond. We hadden in Bandung een fantastische gids, die veel van de geschiedenis en art-deco architectuur afwist. Dit is de stad waar Marga is geboren, en we hadden nog wel meer met deze interessante gids willen zien. Jammer genoeg, bleek dat we voor het voormalig jappenkamp 3 dagen van te voren in Jakarta toestemming hadden moeten vragen.
 
Wat we echt heel leuk vonden was de culinaire tour in Yogyakarta. Leuk om te zien hoe men leeft. De Bromo zelf was schitterend. En van de fietstocht per mountainbike op Bali hebben we ook genoten. We waren blij dat we op Bali maar voor één hotel hadden gekozen, zodat we hier konden uitrusten van de reis van Jakarta naar Bali die we hadden gemaakt. Het hotel in Sanur (upgrade) was fantastisch.
 
Al met al hebben we het prima naar ons zin gehad. Alleen vonden we het een druk programma, het aantal auto uren in Java viel ons tegen. De kilometers zeggen niets, je doet er veel langer over dan je denkt. Eén oorzaak was dat de grote vakantie ook in Indonesië was begonnen en er waren festiviteiten, wat extra drukte op de weg gaf. Kun je buiten het hoogseizoen reizen, dan zouden we dat iedereen aanraden. Achteraf hadden we graag extra dagen ingevoegd, bijvoorbeeld in Bandung en Malang. Enerzijds om een rustdag te hebben, anderzijds om meer van een plaats te kunnen zien, ook in verband met de familie geschiedenis. We zijn wat ouder en daardoor beleven we zo’n reis in Indonesië toch anders dan 10, 15 jaar geleden. Om die reden hebben we ook gekozen om de hotels te upgraden.