Boy Mouthaan - 19-03-2020
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Aankomst in Jakarta
De vliegreis met Garuda ging perfect: goede en vriendelijke service en rechtstreeks naar Jakarta in 16 uur. Aangekomen in Jakarta stond de chauffeur ons op te wachten en bracht ons naar het hotel. In het hotel werden we netjes verwelkomd met een drankje en de reis bescheiden. Een vol pakket met tasjes en draaiboek voor de komende weken. Het draaiboek was bijzonder welkom om de gehele reis een beetje te kunnen overzien. De overige achtergrond informatie was enorm uitgebreid. Het prettige bij de hotels was dat ze je daar al informeerden hoe en wanneer je weer wordt opgehaald. Hotel Colonnade Residences is een net en verzorgd verblijf met zeer gastvrije mensen, wij hebben het hier ervaren als de beste persoonlijke behandeling t.o.v. de andere hotels. Het diner in Colonnade Residences was zeer goed te noemen, smaakvol! Zeer goed restaurant ca 500 m van het hotel bij het winkelcentrumpje, was bij "Saté & Seefood". Ruime keus en zeer smaakvol!! De excursies in Jakarta met wandeling en vervolgens de autoreis naar Bogor, was een inspannende, vermoeide dag,maar wel heel bijzonder, vooral het boottochtje in Sunda Kelapa. 

Bogor en Bandung
De autoreis naar Bogor was een fraaie tocht door de bergen en valleien met prachtige uitzichten. In Bogor zijn we aangekomen in hotel Salak, en hotel uit de koloniale tijd. Het zag er netjes en verzorgd uit aan de buitenkant, maar de kamer was slecht onderhoudenen. De plantentuin Kebon Raja was een mooi natuur wandeling met het paleis en bijzonder oude bomen en musea en de begraafplaats, uit Tempo doeloe. De autorit naar Bandung over de puncak en door de Preanger was zeer bijzonder. Op de hoogste punten hadden we voldoende tijd om mooie  plaatjes te schieten. Uitzichten op plantages, vulkanen, dalen en sawahs. Wat ik gemist heb is bezoek aan een thee plantage, desalniettemin een prachtige tocht. In Bandung aangekomen bij hotel Savoy Homann, voortreffelijk hotel eerste klas!! De wandeling en uitleg was bijzonder leuk en gevarieerd, vooral de ritjes in bus, de Angkutan taxi en becak, en de Wajang maker, compliment voor de gids Erin!!

Treinreis naar Yogyakarta
De treinreis Bandung-Yogjakarta is een prachtige tocht met de Lodaya trein exklusief, prachtige ver-uitzichten, zeer divers. De 8 uren waren zo voorbij. In Yogjakarta stond de chauffeur klaar om ons naar Magelang bij de Borobudur te brengen. Het beste, gezelligste, vriendelijkste, verrukkelijkste onderkomen in de sawah velden. Heerlijk eten en zeer vriendelijke mensen, en elke dag iets anders op het menu. De fiets tocht om 4:30 uur voor de sunrise Borobudur in het donker zonder licht was bijzonder. Om nooit te vergeten, met als leuk aandenken de boeddhistische sjaal. Helaas was het weer bewolkt, de volle bol van"Mata Hari" hebben we helaas niet geheel gezien. De overige excursies en fietstochten hebben de dagen in Magelang en Yogjakarta onvergetelijk gemaakt. De lokals bezoeken met de huisvlijt bedrijfjes waren amusant en interessant, hoewel de hygiene ver te zoeken was. Het onderkomen in Yogyakarta was ook zeer goed met prachtig Japanse tuinen. We hebben één excursie in Yogja gewijzigd en omgezet, prima geregeld!

Fietstrip en Culinaire trip in Yogyakarta. 
De fietstrip in Yogja was heel amusant vooral"de Family bank", de inwoners van de desa, kopen een koe en die wordt door oppassers in de desa bewaakt en verzorgd. Na 5 jaar wordt deze verkocht en de opbrengst wordt onder de leden verdeeld. De locatie was vies en onbegaanbaar, met de voeten in de koeien stront, en wij ons in Nederland maar druk maken over de stikstof gehaltes! Ook de culinaire excursie prima en amusant. Wat ik gemist heb is een trip naar de Kraton met een gids, we waren hier steeds te laat, de opening was vroeg in de ochtend  tot de middag. Overigens kon je van buiten de Kraton van alle kanten bezichtigen, op de Alun alun, was het altijd een drukke boel. Complete families vermaken zich hier.

Ubud op Bali
Na tempels bezocht te hebben zijn we naar Bali gevlogen. In Ubud ondergebracht bij Inata Bisma, prachtige locatie ook tussen  bosgebied en sawahs en palm en bamboe bomen. Het restaurant is qua gebouw iets bijzonders! het onbijt en de diners waren goed verzoegd en heel lekker. De excursies Garuda houtsnijwerk school was uniek en natuurlijk Monkey Forest om nooit te vergeten: apen, tempels en watervallen in prachtige bossen. Ubud heeft voor elk wat wils, tempels, watervallen, kunst/nijverheid, pasars, overdekte pasars, warungs met toeristische spullen en goede eetgelegenheden!

Strand van Sanur
Na 3 dagen met de auto naar Sanur gebracht, naar Respati hotel, welk zeer gezellig, gastvrij en lekker aan zee gesetteld was. Na alle trips en wandelingen heerlijk van het strandleven, de zee en eetgelegenheden genoten. Heerlijk uitgerust en na nog een dag met kennissen uit Nederland te hebben vertoefd, hebben we de dagen in Sanur afgesloten. Tijd om weer naar Holland terug te vliegen. Na 16 uur en 12875 km, te hebben afgelegd, waren we weer op Schiphol, om deze ONVERGETELIJK REIS voldaan af te sluiten

We danken jullie voor de service en de begeleiding gedurende deze periode, en zijn blij gezond weer te zijn teruggekeerd.
 

Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -