Gerdineke van Silfhout - 12-08-2015
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Een absoluut hoogtepunt  op Sumatra is Tangkahan. En aan te raden is om daar de olifanten te wassen, een familie-jungletocht  te maken en te  tuben op de Batang-rivier. Alle drie geweldig! De gidsen zijn erg aardig en weten veel en het is minder toeristisch dan Bukit Lawang

Maar verder natuurlijk nog meer te doen:
  • De jungle-trekking van 3 dagen: erg leuk om te doen! Fantastisch om dieper de jungle in te trekken. Goede uitrusting en conditie vereist. Hier vonden we de gidsen echter minder goed.
  • De vulkaan Sibayak beklimmen nabij Brastagi en de uitgebreide afdaling met gids terug: erg gave wandeling met prachtige natuur. De langere terugweg zorgt ervoor dat je alle andere toeristen uit het oog verliest.
  • Bij het Tobameer: scooter huren en het eiland Samosir verkennen. Geweldig om tussen de lokale bevolking door te rijden.
  • In Medan met bentor opgehaald en gegeten bij locals: ontzettend leuk om verkeer zo mee te maken en de hele avond bij leuke mensen te eten en bovendien erg goed eten!
 
Over het algemeen waren we tevreden over de accommodaties. In Bukit Lawang hadden we twee verschillende (met de jungletrekking er tussen); de ene was echt veel mooier dan de ander. In Tangkahan was het leuk en het verblijf in Sasomir/Tobameer ook. 

Het contact met de organisatie van Footprint was geweldig, ook bij te laat komen van bagage, omboeken programma etc. Er was een snelle reactie en goede adviezen.
Ook de chauffeurs en lokale gidsen waren goed bereikbaar. Ze waren overal op tijd en regelden veel. Onze chauffeur bracht ons naar plaatsen buiten ons programma om, zoals de krokodillenfarm, een rijstplantage en lokale marktjes. Erg leuk!
De gidsen en chauffeurs spreken relatief weinig Engels. Dat is jammer, als je graag meer achtergrondinformatie wil hebben over flora en fauna en de inwoners van Sumatra.
Het informatiepakket was erg uitgebreid, alles stond erin en ook veel achtergrondinformatie. De aangeraden restaurants onderweg waren best wel toeristisch en hier hebben we niet het lokale, Indonesische eten kunnen proeven. Na enig aandringen wees de chauffeur ons ook leuke lokale restaurantjes.

Al met al was het een indrukwekkende, avontuurlijke en goed georganiseerde reis tussen fantastische mensen!

 


Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Een douche in TangkahanIndonesië reizen - Omgeving Bukit LawangIndonesië reizen - Sibayak vulkaanIndonesië reizen - TobameerIndonesië reizen - De Sinabung is aktiefIndonesië reizen -