Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Pauline Eenhoorn - 08-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De reis was uniek, onvergetelijk, spectaculair: 

Van slapen en eten (heerlijk!) op een klotok (bootje) tot de luxe van een resort (Bali). Heel bijzonder om op elke plek weer verrast te worden door de accommodatie. Uniek - geheel art deco - was het hotel in Solo. Bijzonder ook het guesthouse aan de voet van de Borobodur. Zeer bijzonder om met een drankje in de tuin de zon onder te zien gaan achter de Borobodur. De nachten in Loksado (Kalimantan) in een veredelde boshut met buitendouche vergeten we ook nooit meer. Bijkomen in Kalibaru - hartverwarmend welkom!- was ook heerlijk. Enige tegenvaller was eigenlijk Lava view lodge bij de Bromo. Alhoewel uniek in ligging, was het toch wat gedateerd en personeel niet even vriendelijk. Wat handig is om van te voren te weten, is dat zowel Roemahkoe (Solo) als Cozy Guesthouse (Malang) een eindje uit centrum liggen. Wil je dus de stad verkennen, moet je of taxi of becak regelen.

De variëteit van onze reis heeft ons verrast en maakte het des te unieker. Van orang-oetans bewonderen op 1 meter afstand - varend op je eigen bootje door de jungle - tot de tempels van Prambanan en Borobudur tot de culinaire ojek reis met studenten langs hun favorieten eettentjes tot je nietig voelen terwijl je in de huiveringwekkende krater van de Bromo kijkt tot relaxen en snorkelen op Bali. Van hoogtepunt naar hoogtepunt en dat elke dag weer.

Alles was even goed geregeld. En de organisatie was ook bereidwillig om eventuele last minute veranderingen door te voeren. We wilden toen we op Java aankwamen eerst naar Prambanan tempel terwijl die pas de dag daarop op het programma stond en dat was geen probleem en werd meteen geregeld. We hebben geen moment gehad dat we dachten dat er iets niet klopte of niet goed ging. De chauffeurs spraken niet altijd even goed Engels, maar met handen en voeten komt 't altijd goed. Ze zijn allemaal zo vriendelijk! Wat een tip is: is dat we eigenlijk wat te kort tijd hadden in Yogya. Wellicht was één dag extra daar en een dag minder in Kalibaru bij nader inzien een betere optie geweest. We hadden na Kalimantan en Borobodur en Prambanan een dagje extra om 'uit te rusten' in Yogya wellicht wel gewaardeerd. Het hotel in Yogya is daar ook uitstekend voor geschikt met een heerlijk zwembad in een prachtige tuin (met watervalletjes!).

Wat je echt niet mag missen:
  • Tanjung Puting: op je eigen bootje met gids, kapitein en kok (die heerlijk kon koken!) orang-oetans spotten
  • De tempels rondom Yogyakarta: wat een unieke plekken!
  • Het geweld en de oerkracht van de Bromo ervaren. Hele goede tip om de middag voor de sunrise tour al de Bromo te beklimmen. Minder mensen en prachtig licht vanwege de middagzon.
  • In Yogjakarta de Javaanse cultuur ervaren (zorg dat je er minimaal 2 volle dagen bent!) en met studenten een culinaire tour doen. Erg leuk om door de ogen van de studenten hun stad te verkennen. We hebben hilarische momenten met ze meegemaakt.
  • Nederlandse geschiedenis ervaren in Malang, Jakarta en de paleizen van Yogja en Solo.
En: gewoon genieten van de cultuur, de mensen, het eten, alles!


Indonesië reizen - Plezier op de BromoIndonesië reizen - Het mooie uitzicht op de Bromo en de Semeru