Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Juup de Kanter - 25-02-2012
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Mount Batur wandeling
Vroeg in de ochtend staan mijn vriendin en ik klaar voor onze privé ‘hiketocht’ over de bergkam bij Lake Batur. De enorme bergen liggen voor ons en dapper beginnen we aan de eerste klim. Helaas hebben we deze dag niet het beste weer (maar ja die kans heb je als je tijdens het regenseizoen komt), maar de omgeving is prachtig. Vanaf de rand (vroegere krater) van de berg kijk je uit op het meer en de vulkaan. We wandelen eerst over de asfaltweg, maar later worden de paadjes steiler en smaller en soms is zelf het hele weggetje niet te ontdekken. Groot is dan ook onze verbazing als op de top vanuit het niets een mevrouw en een heel schattig meisje opdoemen en ons ontbijt verzorgen. Een super verrassing.
Bij de afdaling zorgt de gids dat hij dicht bij me blijft, zodat ik op de gladde, steile stukken steeds zijn hand vast kan houden. Dat levert een grappige situatie op, want na een uur afdalen heeft zich een file gevormd van luid kletsende en roddelende Balineese mannen die achter ons aankomen met boomstronken op hun nek. Zij dalen met het grootste gemak af op hun blote voeten of teenslippers en met hun ballast. In plaats van zich te ergeren om mijn slakkengang grijpen zij de kans aan bij te praten met onze gids die uit een van de dorpen in de omgeving komt. Na drie uur wandelen zijn we moe en voldaan.
 
Raften Sidemen
Al eerder in mijn leven heb ik geraft (Thailand en Noorwegen), maar nooit eerder heb ik een parcours afgelegd waarbij er continu actie was. Twee uur lang peddelden we afwisselend links en rechts en even zo vaak gingen we achteruit als vooruit de hindernis af.
De hindernissen waren er in 3 categorieën; ‘boemboem’ botsen tegen rots of wand, ‘bamboebrug’ ofwel plat in je boot gaan liggen en ‘dam’ 2 meter steil naar beneden.
De omgeving was adembenemend mooi: alle kleuren groen, steile bergwanden en rijstvelden.
 
Onbekend Bali vanuit een Scooter zijspan van Stichting Senang Hati (Ubud)
Deze dag mocht ik als passagier mee in een brommer-zijspan van Stichting Senang Hati. Als een koningin voelde ik me. Iedereen keek naar me en lachtte en zwaaide. Op deze manier kreeg ik de kans het leven op Bali van dicht bij te zien en te stoppen, waar iets interessant op ons pad kwam. We zagen hanengevechten van dichtbij, vrouwen met hoge offerschalen op hun hoofd, honderden witte vogels in de toppen van de bomen en prachtige rijstvelden, brommerwinkeltjes, enz. We bezochten onderweg een tempel waar mensen een zuiveringsbad namen en ook de koningsgraven, waar wij juist van het pad afgingen en via de smalle weggetjes tussen de rijstvelden naar een waterval waar niemand anders heen ging.
Maar het hoogtepunt van de dag was toch het bezoek aan Senang Hati, een stichting van gehandicapten die samen leven en werken. We kregen daar een heerlijke lunch, zagen een film over de Stichting en konden er in hun winkel sieraden kopen. Maar met name de kracht van deze mensen is bewonderenswaardig en doet je zelf weer even stil staan bij hoe goed je het hebt.
 
Bike trip vanaf Mt Batur naar Ubud
Degene die het meeste indruk heeft gemaakt op mij in Bali is Darma, de gids van onze fietsexcursie. Prachtig om te zien hoe bevlogen hij is. Hij vindt het een voorrecht om gids te zijn van toeristen en leert door onze ogen Bali nog meer te waarderen. ‘Waarom zou je een rijstveld willen fotografen?’ Voor hem zo gewoon en voor ons zo speciaal.
Ook gaf hij fantastische uitleg over de gebruiken, het geloof, de wijze van cremeren, het gewone leven en de ontwikkelingen in Bali. Daarnaast was het een prachtige dag. Na een heerlijk ontbijt met uitzicht op Lake Batur, vertrokken we naar een ecologische tuin waar we uitleg kregen over o.a. cacao, koffie en fruitteelt. Daarna allerlei lokale koffie’s en theeën proeven en vervolgens met z’n twaalven op de fiets. Een hele mooie tocht bergafwaarts dwars door dorpen en rijstvelden over (voornamelijk) prima asfaltwegen. En tot slot voor de liefhebbers (natuurlijk de Nederlanders) nog een uur omhoog fietsen. En zelfs de lekke band en de gebroken ketting waren geen probleem, want de volgauto was dichtbij. En als je dan moe aankomt, wordt je verrast met een heerlijke lunch met sateetjes en een uitleg bij de landkaart. Een dag die van a tot z helemaal af was.


Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen -