Mascha Lichtendahl - 27-08-2018
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


Een gezin met twee biologen, een studente diergeneeskunde en een zoon die ook al denkt aan biologie: de natuur stond dus centraal tijdens onze reis. En de oogst was na drie weken fenomenaal: twee apensoorten (langstaart makaken die niet te missen zijn en de black monkey met een allerschattigst knaloranje babytje), twee vleermuisgrotten waarbij we bij eentje stonden bij het uitvliegen van honderduizenden individuen bij zonsondergang, ijsvogels, reigers, bul-buls, varanen, herten, twee soorten gekko's, een slang, slijkspringers, wenkkrabben, zeeschildpadden, vliegende honden, dolfijnen, inktvissen, murenen, koraalduivels, travelly's en drie enorme mantaroggen (die op minder dan 30 cm voorbij zweefden). Een reis om niet snel te vergeten.
 
Maar ook botanisch is Bali heel erg mooi; vooral de kennis van de lokale bevolking over de bloemen en planten is heel erg leuk en als je een gids hebt, dan mag je meehelpen kruidnagels oogsten, en alles proeven.
 
Maar wat ons toch het meeste trof, was hoe blij alle kindertjes waren. Ze zwaaiden enthousiast naar ons en riepen:"Hello!" En altijd bereid om je te helpen. Al waren we tamelijk geschokt dat bij het wrak van de USS Liberty alle sterk gespierde duikers hun gasflessen lieten dragen door Balinese oudere dames, die die  flessen op hun hoofd het strand opsjouwden, maar dat lag meer aan de duikers dan aan de Balinese dames.
Een tip: je snapt als europeaan werkelijk geen snars van de ceremonies en lokale gebruiken, maar alle chauffeurs willen er graag over praten. Zo hebben we drie dagen gedaan om opgehelderd te krijgen waarom sommige beelden zwart-wit geblokte doekjes omkrijgen en sommige beelden effen gele doekjes met daaronder een egaal wit doekje.
 
De variatie in de hotels was heel erg leuk, bovendien had iedere accomodatie een eigen sfeer, maar altijd was iedereen heel hartelijk en vriendelijk. Er was altijd veel aandacht voor een mooie tuin en de tropische geluiden zijn erg leuk.

De organisatie was fantastisch; door de aardbeving op Gili Meno moest snel een andere locatie worden gevonden. Alles ging heel soepel en snel en zonder gedoe. Alles klopte en iedereen was op tijd.

Wat je niet mag missen: bij het eiland Nusa Lembongan de snorkelexcursie naar Manta Bay. De mantaroggen zijn fantastisch!. Verder is een wandeling door de rijstvelden een absolute must voor je reis op Bali.


 
Footprint Travel
Voordat je doorgaat...
Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website.
Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!

Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis?
Rondreizen Riksja Travel