Gury en Eelco - 30-06-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De contacten met de lokale bevolking, vooral op Java, waren hartverwarmend, wat een dynamiek en enthousiasme. De huis-industrieën, de culinaire tour in Yogyakarta, kampung Naga en de plantage in Kaliklatak; overal voelden we ons welkom. Als de jeugd de toekomst heeft, zit het wel goed met Indonesië. In Bandung en Malang (zelfs op de Borobudur) werden we regelmatig aangesproken door High School studenten die met ons op de foto wilden en Engels met ons wilden spreken om deze taal te oefenen. De meesten waren zeer ambitieus wat betreft hun toekomst, hadden een duidelijk beeld van wat ze wilden gaan studeren.
De stadswandelingen in Bandung en Malang waren erg leuk. We hadden graag een dag langer in Malang willen blijven, een stad met veel "Hollandse" historie.
 
Bali is duidelijk minder ongerept en erg op toerisme gericht. Minder spontaan en minder bereid tot compromis bijvoorbeeld bij afspraken maken over een trip. Op Bali hebben we onze eigen trip geregeld in verband met familiebezoek.
 
Er was prima variatie in de accommodaties. De kleinschalige accommodaties hadden onze voorkeur.  De hotels in Bandung en Malang vonden we te massaal. Bovendien, juist in die grotere hotels een kakkerlak op de gang in Bandung en in Malang mieren in de badkamer.
 
Het was heerlijk reizen met zijn tweeën en we hebben echt genoten!