Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Annelies Bannink - 10-08-2016
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Het was fantastisch, heerlijk en leerzaam. We hebben veel gezien, bijzondere locaties als de Borobudur en Gunung Agung, maar ook bijvoorbeeld de huisindustrie op het platteland. We spraken veel met de locals. De reis was prima georganiseerd, we voelden ons bevoorrecht.
 
De accommodaties waren prima, heel verschillend, van eenvoudig (bij de plantages) tot behoorlijk chique. De guesthouses bevielen ons het best, deze waren wat kleinschaliger en vaak ook authentieker. Overal zijn we heel vriendelijk en met goede service ontvangen. Voor ons sprongen Kalibaru, Malang en Yogyakarta er uit! 

Wij hebben op Java de zonsopkomst vanaf de Borobudur gezien, heel indrukwekkend. Bijna nog mooier was dat we na afloop, om ongeveer 6.00 's morgens, de tempel bijna voor onszelf hadden, de meeste bezoekers waren vertrokken voor hun ontbijt, nieuwe bezoekers waren nog niet gearriveerd.
In de buurt van Solo hebben we een fietstocht langs sawah's ​gemaakt en bezochten we verschillende huisindustrieën, van het maken van bakstenen en dakpannen tot 'bellen' voor gamelans en met behulp van de gids kwamen we in contact met de mensen die aan het werk waren.
De stadswandeling door Bandung was heel informatief en goed. Het ging vooral over de gebouwen (huizen, kerken en overheidsgebouwen) die architect Schoemaker heeft ontworpen en gebouwd, veelal een combinatie van Art-Deco stijl met Indonesische bouwstijlen. Daarna bezochten we nog het Museum Azië-Afrika, een verslag van de conferentie van 1955 waarin beide werelddelen hun samenwerking en 'derde weg' politiek bezegelden.
Ook de rondleidingen op de koffie- en theeplantages waren heel informatief. Met name de verwerking van de koffiebonen en theebladeren in de fabrieken vonden wij indrukwekkend. Tenslotte vonden wij een bezoek aan de Botanische Tuinen nabij Bogor, ook zeer de moeite waard.

De organisatie van de reis was heel goed. De afspraken met chauffeurs en gidsen klopten altijd. De informatiemappen zijn ons steeds keurig overhandigd. Alle hotels waren geboekt volgens afspraak. Alle betrokkenen waren heel flexibel, als het ging om een verandering in de plannen en een kamer in het hotel 'aan de rustige kant' van het gebouw.
Een opmerking hebben wij over de laatste fase van onze reis: in het weekend is het verkeer nog drukker dan doordeweeks. Hierdoor hebben we veel tijd in de file gestaan in en rondom Jakarta. Ook waren de musea op 's maandags gesloten. Dus als het even kan, plan je reis op zo'n manier dat je na maandag arriveert in Jakarta.  
Het contact met de lokale vertegenwoordiger verliep heel prettig, toen wij graag de route wilden aanpassen. Het hebben van een chauffeur en af en toe een gids vonden wij heel prettig; de chauffeurs hadden ieder een heel andere rijstijl, maar ze brachten ons veilig van de ene naar de andere bestemming. De plaatselijke gidsen, bijvoorbeeld bij de Borobudur en de Gunung Agung hielden vaak een routine praatje. De door Footprint Travel ingehuurde gidsen, waren heel deskundig en enthousiast. We hebben met de chauffeurs en gidsen veel leuke uren doorgebracht. 
 
Wij waren verder heel blij met de achtergrondinformatie en de tips. Met name die over fooien geven waren heel welkom. Ik vond het ook heel prettig om voorafgaand aan de reis, vragen te kunnen stellen aan Footprint Travel. Heel prettig dat er dan ook echt iemand aanwezig was om die te beantwoorden. Kortom, fantastisch zoals jullie de reis hebben georganiseerd! We zullen zeker voor een volgende reis weer een beroep doen op Footprint Travel.