Familie Bosman - 07-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De accomodaties waren wisselend. 
De lodge bij de vulkaanmeren vond ik prachtig, qua inrichting maar vooral ook qua ligging en uitzicht. Jammer dat we daar zo kort waren (late aankomst en heel vroeg vertrek).
Ik vond het hotel in Bajawa op zich zelf goed genoeg maar we waren daar vroeg (we vonden de warmwaterbronnen wat vies en verder stond er weinig op het programma die dag) en het lag niet uitnodigend om nog bijvoorbeeld een wandeling te maken.
Verder leek het hotel in Labuan Bajo waar we de laatste nacht waren (Green hill ) goed, maar de scheuren over de vloeren van de balkons en in de muren doen vermoeden dat het hotel nog een keer down hill gaat.
Het verblijf in het Ngada dorp en op de boot bij Rinca en Komodo sprongen er uit: heel bijzonder. 

Het snorkelen in Riung was prachtig: mooi koraal en een tropisch aquarium om door te zwemmen.
De nacht in het Ngada dorp was heel bijzonder om mee te maken, om nooit te vergeten.
De tocht met de boot naar Rinca en Komodo was ook prachtig. Het was na zoveel uren in de auto zitten ook heel fijn om buiten aan boord te genieten van de zee en de eilanden. En de varanen en waterbuffels die we hebben gezien hebben indruk gemaakt.
Ik vond de 3 vulkaanmeren wat tegen vallen omdat het een simpele trap omhoog was en we nauwelijks in de natuur er om heen zijn geweest. Dan is een gids niet nodig en doe ik het liever alleen met mijn eigen gezin.
De wandeling die we in de buurt van Ruteng door de rijstvelden hebben gemaakt was wel weer heel leuk, Deels zal ook afhangen van de gids: hoeveel tijd hij neemt of hij afwijkt van de gebaande paden en wat  hij te vertellen heeft.

De informatievoorziening was perfect. Meestal reizen we niet zo georganiseerd, dus dit was heel makkelijk en ook leuk om ons voor te bereiden op de dag. We zijn erg enthousiast over de chauffeur. Hij reed voorzichtig, dus prettig, vertelde veel, sprak behoorlijk Engels en organiseerde de dingen die wij vroegen. We wilden bijvoorbeeld in Riung echt lokaal eten en dat heeft hij bij een fantastisch restaurantje geregeld. De gidsen wisselden. Zie hierboven. Een keer stond er geen vervoer klaar en zijn we naar het hotel gaan lopen, dat niet ver was. 's Avonds kwam een lokale medewerkster nog haar excuses aanbieden; dat was niet nodig maar wel erg vriendelijk.

Het hoogtepunt was alleen al om met het hele gezin zo'n bijzondere reis te maken op een plek die niet door heel veel toeristen wordt bezocht, voordat het oudste kind (18) uitvliegt. Het overnachten in een traditioneel Ngada dorp en de boottocht met bezoek aan Rinca en Komodo zijn onvergetelijk. Het zijn ervaringen die ons allemaal zullen bij blijven.


Indonesië reizen - Wandelen rondom BajawaIndonesië reizen - Zicht op Ngada dorpIndonesië reizen - Ngada dorp op FloresIndonesië reizen - Eten in Ngada dorpIndonesië reizen - Fluitconcert in Ngada dorpIndonesië reizen - Een speciaal welkom in het Ngada dorpIndonesië reizen - Welkomstceremonie 'kip lezen', Ngada dorp op FloresIndonesië reizen - Ngada didgeridooIndonesië reizen - Pas op: een Komodo varaanIndonesië reizen - De beroemde Komodo varaan