Hans Joosten - 03-08-2018
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Tijdens onze rondreis veel excursies gemaakt:
De fietstocht 's ochtends naar Borobudur was een te gekke ervaring in het donker. De Prambanan is een ‘must see’.
De tocht met studenten door Yogya is een geweldige ervaring door het contact met de studenten en de bezochte locaties.
De treinreis naar Malang is prima. In Malang de Alun Alun, het cetnrale plein, bezocht en veel met lokale bevolking gesproken en op de foto natuurlijk. Vogeltjesmarkt en vooral bezoek aan het gekleurde dorp (al zichtbaar vanuit de trein) zeker de moeite waard! Kleurrijk en veel interactie met lokale en internationale bezoekers.
De Bromo hoort er in de vroege ochtend bij voor de beleving alleen al. 
Vlakbij ons hotel in Kalibaru bezoek aan een plantage met weeshuis gebracht. Absolute aanrader. Prachtig met 25 ha grond en mooie, zinvolle rondleiding.
Dolfijnen spotten zou ik niet structureel aanbieden en zeker niet persé om 06.00 uur. Het is meer ‘jagen’ door de grote aantallen vissersbootjes die dit doen. Voor de dolfijnen lijkt me dit verschrikkelijk.
Bij Menjangan eiland moet je gaan snorkelen!! Wel goed onderhandelen over de prijs als je vanaf Lovina gaat. Blij dat we dit gedaan hebben, vooral omdat we achteraf niet konden snorkelen door de hoge golven en sterke stroming in Padangbai. Over het geheel was Padangbai een mooie plaats. In Ubud mountainbiken, rijstterrassen, Monkey Forrest, ec. etc. Voor elk wat wils. In De warung de lekkerste Balinese rijsttafel gegeten ooit. 
 
Over het geheel waren de accommodaties prima, met uitschieters naar boven zoals de hotels bij de Borobudur, in Yogyakarta en in Kalibaru, De hotels in Lovina, Malang en Ubud vielen wat tegen. In Malang was het personeel vriendelijk maar ze spreken nauwelijks Engels of andere taal. Het ligt ver uit centrum en we vonden het eten niet goed. Het hotel in Ubud ligt op een prima locatie, het personeel was vriendelijk en behulpzaam, maar het hotel heel erg verouderd. Ontbijt ook niet goed. 

De organisatie was prima verzorgd! Alles goed op tijd en in vele gevallen een meedenkende chauffeur. Alles liep eigenlijk op rolletjes. Tip: Stuur de achtergrond informatie (super trouwens!) eerder naar de klanten. Heeft mijns.inziens veel meerwaarde. We hadden nu bijna niet genoeg tijd om deze door te nemen en dat is jammer.
 
Al met al was het geweldig en fantastische reis.