Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Brend en Adriënne - 25-02-2015
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Het was een heerlijke actieve vakantie, goed georganiseerd, veel gezien en met leuke hotels (en met slechts twee middagen regen in de regentijd!).
Wij geven de de reis een 8, vanwege de aardige mensen en een overweldigende natuur. Alleen is naar onze mening Bali niet paradijselijk; wij vonden er te veel rotzooi liggen en de zee vervuild.
 
De accommodaties waren allemaal prima, wel wat verouderd; maar ze waren schoon en goed gelegen. De accommodatie in Pemuteran vonden wij het beste, die in Munduk het minste maar dat werd goedgemaakt door het overweldigende uitzicht. Het was een mooie mix van verschillende accommodaties, soms aan zee, soms in het binnenland. Behalve het hotel in Sanur waren het allemaal huisjes. In ons huisje in Sidemen hadden we een gekko tegen het plafond in ons huisje zitten. Aanvullend aan de airco hadden bijna alle hotels het bed voorzien van een klamboe wat ons een prettig gevoel gaf. Bijna overal was de badkamer (toilet/douche) buiten in een ommuurd gedeelte, wat ons verraste.
 
De topper van de excursies was voor ons het mountainbiken in Ubud, 25 km bergafwaarts. Dat was zeer goed georganiseerd en erg leuk. De wandeltocht in Ubud was ook erg leuk. De fietstocht in Permuteran was wat minder door niveauverschillen en het rijden op de drukke doorgaande weg. Het snorkelen bij Menjangan eiland was leuk, maar wat afbreuk deed was de enorme zeevervuiling. De mangrove-bossen van het eiland zaten vol met rotzooi. Het snorkelen in Amed was minder, omdat daar de onderwaterflora en -fauna minder mooi is dan in Pemuteran. Het dolfijnen spotten in Lovina is een belevenis. De wandeltocht in Sidemen hadden we een dag naar voren gehaald. De tocht was leuk, maar we moesten ook met onze wandelschoenen door de rivier heen! Het zwemmen met dolfijnen in Sanur was de hoge prijs waard, alleen het is niet zwemmen met dolfijnen maar spelen (vanaf een plateau) met een dolfijn. In die zin waren onze verwachtingen toch anders.
 
Het maken van een rondreis door Bali is aan te raden boven het vertoeven op één plek. Je komt dan ook andere mensen tegen dan de Johnnies & Anita's en overwinteraars die je ziet op het strand van Sanur. Een groot verschil!
Ik denk dat we gedurende onze rondreis zowat alle mooie dingen/bijzonderheden van Bali gezien hebben; mede dankzij de zeer klantvriendelijke opstelling van onze chauffeur.
 
De organisatie van de reis was goed, met veel informatie. De vier lange ritten werden verzorgd door Little Wayan Transport: uitstekend. We hadden vier keer dezelfde chauffeur/gids Madi, een kanjer! Voor het bezoek aan verschillende tempels had hij zelfs gezorgd voor de benodigde sarongs ed om te voorkomen dat we die moesten huren/lenen. Grote service! De tweede korte rit van Munduk naar Lovina werd niet uitgevoerd door het geplande bedrijf. Deze had de rit overgedragen aan een collega (die het overigens goed deed). Er was een fout gemaakt in de boeking van het transport van Amed naar Sanur, maar dit is alsnog weer geregeld.
Daarom raden wij Footprint travel ook aan anderen aan.  Wellicht dat we een van onze volgende reizen weer bij Footprint gaan boeken.


Indonesië reizen - Het strand van SanurIndonesië reizen - De tempel van Tanah LotIndonesië reizen - Indonesië reizen - De kecak-dans Indonesië reizen - Het strand bij Amed