Evert en Els Hasselaar - 18-06-2019
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Deze reis was een unieke ervaring in een bijzonder en prachtig land, met vriendelijke mensen en weinig westerse toeristen.
 
We wisten dat we naar kleinschalige, eenvoudige accomodaties zouden gaan. Dat paste ons prima. Niettemin hebben we erg genoten van de luxe van het verblijf in Malino in zo'n prachtig landschap. Het andere uiterste wat betreft luxe van accommodatie was het overnachten in een tongkonan in Toraja, bij mensen thuis. Wat een ervaring!
 

Koffie in Malino

De tocht met het vissersbootje op het Tempehmeer was geweldig en indrukwekkend, evenals de lunch en het verblijf op de drijvende woning. De wandeltocht in Malino, die in het teken stond van de verwerking van koffie bij mensen thuis, was zeer leerzaam.

 
Video: De route van koffie
 
 

Begrafenisceremonie in Tana Toraja

Het hoogtepunt was de begrafenisceremonie in Toraja met de gids Enos. De tweedaagse hike met gids Paulus was prachtig, heel spiritueel en bracht ons in contact met een familie, waar een begrafenisceremonie werd voorbereid en we in de dodenkamer werden uitgenodigd en familie aanwezig was. Tot onze hoogtepunten behoorden ook het bezoek aan de buffelmarkt in Rantepao en de vismarkt in Makassar. De lunches bij locale families waren hoogtepunten tijdens de reisdagen. 

 
Video: Ceremonie in Tana Toraja
 

De organisatie

Onze menig over de organisatie is kort gezegd: fantastische hulp! Helaas hadden we extra hulp nodig vanwege een schouderblessure, waardoor de reis moest worden aangepast en zelfs vroegtijdig moest worden afgebroken. De hulp is lokaal, met veel zorg, aandacht en creativiteit verleend. Chauffeur Iis krijgt van ons een groot compliment voor zorgzaamheid, veilige rijstijl en hulp. We zijn onder de indruk van alle gidsen en complimenteren Footprint Travel hiermee. De plaatselijke contactpersonen waren altijd bereikbaar, hulpvaardig en schonken veel aandacht aan ons welzijn.