Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Arthur, Diana, Buddy, Greetje, Robin-Jay - 13-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We zijn al meerdere keren in Indonesië geweest, maar dan op Java en Bali en nog nooit op Sumatra. Alleen onze jongste groepslid van 18 was nog nooit in Indonesië geweest. We vonden het prettig om het voor ons onbekende deel Sumatra niet zelf te regelen. De keuze uit modules in Sumatra beviel ons wel. Hoewel we zelf invulling gaven aan de rondreis door Java en Bali spraken de modules in Yogyakarta en Borobodur ons ook aan. De Culinaire tour in Yogyakarta was inderdaad hartstikke leuk. De chauffeurs en gidsen waren heel behulpzaam. Zelf zouden we deze bijzondere eettentjes en lokale markten, verstopt in wijkjes, nooit kunnen vinden. Bij de Borobudur waren we op 2 Franse toeristen na de enige groep die de zonsondergang vanaf de Borobudur konden bewonderen en vastleggen, omdat we binnen de poorten van het terrein logeerden. Een unieke ervaring. Van jong tot oud –variërend van 18 tot 62- heeft de hele familie van de reis genoten, een goede graadmeter!
 
In Bukit Lawang hadden we spelende aapjes op en rond het dak van het huisje, en konden een Thomas Leaf aapje van heel dichtbij zien. Om de orang-oetans te kunnen zien gingen we vroeg op pad. We hadden een goede gids en we hebben dank zij hem veel orang-oetans kunnen zien, vrouwtjes en jonkies, maar ook een schuw mannetje. We hadden van andere toeristen begrepen dat het niet altijd voorkomt dat een mannetje uit de toppen van de bomen speciaal voor jou naar beneden klimt om een banaan uit je hand te plukken. Ze kijken je eerst recht in je ogen aan voordat ze heel voorzichtig het eten uit je hand nemen. Heel zachtaardige karakters.
 
Het verblijf bij de olifanten in het jungle dorpje Tangkahan was even wennen vanwege de primitieve omstandigheden. Douchen met een steelpan en een emmer met water bijvoorbeeld. Het is maar net wat je gewend bent. Mijn broer en schoonzus zijn dol op kamperen, dus die waren het gewend en genoten ervan. Voor ons was het even wennen, maar de mooie omgeving en de hulpvaardige en hartelijke mensen in het dorpje maakten alles goed. Je geniet op zo’n plekje juist van hele simpele dingen, zoals vissen met een paar jongens uit het dorp of zwemmen bij een warmwater bron en zitten onder een waterval. Niets gevangen, maar heel gezellig. Een verblijf om niet te vergeten. 
 
Onderweg naar Samosir bij het Tobameer waren we naar een Batak dorp gegaan, wel even schrikken om te zien hoe mensen hier wonen! Hele families in een Batakhuis en zeer eenvoudig. Het verblijf aan het Tobameer was heel mooi, een fijn hotel in Tuk tuk. Hier kon je lekker zwemmen in het Tobameer, zonnen bij het zwembad of wandelen in de omgeving. Toch ook wel even lekker om even te kunnen ontspannen na onze jungle ervaringen.
 
Met de bentor, een brommertaxi, gingen we naar de kampung in Medan, om hier bij een Sumatraanse familie te eten. Een hele ervaring om zo door de stad te rijden. Enkele familie leden zijn wat onwennig of verlegen, maar wat eenvoudige zinnetjes bahasa Indonesia helpt. Ook wisten we wel iets over de cultuur, en je merkt dat ze dat waarderen. Niet iedereen komt er bij zitten om te eten, maar ze zijn heel vriendelijk en je krijgt een goed beeld hoe mensen leven in de kampung. We hebben lekker gegeten en het was een leuke ervaring!
 


Indonesië reizen - Thomas Leaf aapjes op het dak. Bukit Lawang, Sumatra.Indonesië reizen - Zonsopgang Borobodur. Java, Indonesie.Indonesië reizen - Orang-oetan wil fruit.Indonesië reizen - Olifanten in Tangkahan. Sumatra.Indonesië reizen - Aapje wil een hapje. Indonesië reizen - Achter op de brommertjes. Culinaire Tour Yogyakarta.Indonesië reizen - Lekkere snackjes! Culinaire tour Yogyakarta.Indonesië reizen - Orang-oetan. Gunung Leuser Park, Bukit Lawang, Sumatra.Indonesië reizen - Afkoelen onder waterval. Tangkahan. Indonesië reizen - Fruitstalletjes. Berastagi,Sumatra.Indonesië reizen - Batak huis. Omgeving Berastagi, Sumatra.Indonesië reizen - Uizicht op het enorme Tobameer, Sumatra.Indonesië reizen - Vissen met de dorpsjongens. Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Wandeling door de jungle, Tangkahan, Sumatra.Indonesië reizen - Verblijf met uitzicht op het Tobameer