Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Ben Vanderstappen - 31-08-2015
Cijfer voor deze reis: 10 van 10


De accommodaties tijdens onze reis waren prima! De variatie maakte het ook heel leuk! Van "basic" in Tangkahan tot ineens "puur luxueus" (o.a. aan de voet van de Borobodur en in Malang). Het hotel aan het Tobameer was ook geweldig! Zo'n gezellige accommodatie.En wat een uitzicht! Ook de ligging van de hotels voldeden altijd aan onze verwachtingen.

Wij hebben zoveel excursie gedaan en er is niet één die ik andere reizigers zou afraden. In tegendeel: we kunnen ze andere reizigers alleen maar aanraden. Dat het een enorme luxe is om steeds "een eigen" chauffeur en gids te hebben kunnen we alleen nog maar eens bevestigen (verleden jaar op Bali ook al ondervonden).Je bepaalt voor een groot deel je "eigen tempo" en kunt nog ten alle tijden meebeslissen over het programma.

Over de organisatie van de reis niks dan lof! Héél goed: werkelijk AF! We hebben op alle drie de bestemmingen altijd goede chauffeurs gehad en uitstekende gidsen (al dan niet Engels sprekend). Het is wel een pluspunt als je chauffeur het Engels "wat" beheerst om soms misverstanden te voorkomen of gewoon omdat je dan ook met elkaar beter kunt communiceren en ook vragen tussendoor kunt stellen (ik denk bijvoorbeeld aan vragen over het land en de Indonesische mensen, het onderwijs en allerlei vragen uit interesse.......).
Ongelooflijk ook (en wat een luxe) dat onze chauffeur op Java ons helemaal naar ons hotel op Bali (Seminyak) gebracht heeft. En hij moest dan nog helemaal terug naar Bandung............
Alleen in de Harau-vallei hebben we onze (hele jonge) gids moeten betalen (zijn "baas" vroeg wel héél veel - 400.000 rp. hetgeen écht overdreven veel was - hebben uiteindelijk 300.000 rp. betaald). Achteraf zagen we dat de wandeling inbegrepen was..

De reis had véél hoogtepunten:
- Van de (vroege) jungle-tocht naar de orang oetangs (zéker de moeite om er zo vroeg mogelijk voor op te staan!) tot het bezoeken van de vleermuisgrotten (leek soms wel speleologie- spannend en héél mooi in de grotten!). Sumatra is zo ongerept en woest en zo onbeschrijflijk mooi!
- Zonsopgang : Borobudur en de Bromo
- Het verblijf in Sipirok. Zo eenvoudig (het hotel-maar hele vriendelijke bediening) maar de omgeving was prachtig!  
- Op Java: de culinaire-tour (onvergetelijk en onvergetelijke vriendschappen aan over gehouden!) De wandeling naar de Merapi (en de jeeptocht) en de fietstocht.
- Iedereen is zo vriendelijk! Wat het allerleukste aan de reis was de vriendelijkheid van de mensen!!! We hebben ons er ten alle tijden "veilig gevoeld" en zéér geliefd (VIP?....haha) om met hun op de foto te staan (zij blij en wij zéker ook.......).We hebben ons hart verloren aan dit mooie land!
En Footprint Travel heeft het ons (voor de tweede keer) op de mooiste en beste manier laten ontdekken! Hiervoor onze hartelijke en oprechte dank!