Janneke, Martin, Maaike, Louis en Sam - 13-08-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Deze reis naar Sulawesi was echt ons soort reis. De hele sfeer van Sulawesi, de vriendelijkheid van de mensen: geweldig! Mensen leven heel eenvoudig, maar zijn ook trots op hun cultuur. Ze zijn misschien niet rijk, maar het voelt ook niet als armoede en ontwikkelingsland. Dat heeft te maken met hun gevoel van waardigheid. Daardoor voelt het gelijkwaardig. We hadden echt het gevoel contact te hebben met de lokalebevolking.
 
Jullie formule spreekt ons erg aan. Onderweg veel aandoen en contact met de bevolking.. Normaal backpacken we, nu was er van alles voor ons geregeld als transport, overnachting, excursies en gidsen. Wat was dit heerlijk rustig vakantie hebben, ondanks de kilometers die je aflegt, want het blijft reizen. Groot voordeel van een eigen auto met chauffeur ten opzichte van openbaar vervoer was dat we onderweg konden stoppen waar je maar wilt. Ik denk niet dat wij deze reis zelf op deze manier zo voor elkaar hadden gekregen. Zoveel tijd hadden we niet. Wat ons vooral zal bijblijven aan deze reis waren de gezellige momenten met de mensen in Sulawesi.
 
Een voorbeeld van het contact met de lokale bevolking was het eten bij het Bugis gezin. Wat een prettige open vrouw en ook leuk met de kinderen. Ook de wandeling bij kalksteenbergen bij Maros vonden we prachtig. Hier kwamen we een groepschoolmeisjes tegen die heel nieuwsgierig naar onze dochter waren, erg leuk!  Het enorme Tempemeer met de drijvendehuizen vonden we ook geweldig. Een heerlijk boottochtje en leuk om te zien hoe mensen leven. We konden ons makkelijk bewegen tussen de lokale bevolking. Op de markt in Ampana wilde iedereen met onze blonde dochter op de foto. Ze wilden ons van alles laten proeven en geven. Heel gezellig, ook wel overweldigend al die aandacht, maar uit een ontzettend goed hart. Bijzonder om mee te maken.
 
Ook in Tana Toraja hadden we een goede gids die heel veel kon vertellen. Er was een enorm grote ceremonie, ongelofelijk dat we daar bij mochten zijn. We werden echt opgenomen in het geheel, we kregen een plek aangewezen en mochten bij een lokale familie zitten. Echt op een prettige manier contact met de lokale bevolking.
 
Aan het Posomeer hadden we een fantastisch plekje aan het meer, heerlijk om te zwemmen in zoet water. We hebben een extra excursie naar een traditoneel Pamona dorpje gemaakt. Hier maakten we een tocht door het oerwoud en hebben we honingbijen gezien. Het dorpje zelf hebben we niet echt meegekregen. Na afloop dronken we thee bij onze gids.
 
Op de Togianeilanden hadden we een geweldig verblijf en heerlijk eten. Komt er bijvoorbeeld een visser aangevaren met een enorme barracuda, dat wordt dan je avondeten: geweldig! We gingen lekker snorkelen en hebben mooie vissen en koraal gezien.