Jeroen Spruijt - 05-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een fantastische reis over Bali en Java gemaakt. De combinatie van zon/zee/strand, overweldigende natuur en de uiterst vriendelijke mensen maken Indonesië tot een ideale vakantiebestemming.

Alle accommodaties zijn van uitstekende kwaliteit. Met name het hotel in Pelabuan Ratu is fantastisch en schitterend gelegen aan de Indische oceaan. De accommodaties in de nationale parken zijn uiteraard meer basic, er is gewoon niets anders, maar ook daar was het altijd goed verzorgd. Wat verder opviel is dat we nergens last hebben gehad hebben van muggen en ander ongedierte.
 
De organisatie was uitstekend, alles is vlekkeloos verlopen. Alle gidsen en chauffeurs stonden altijd op de afgesproken tijd al op ons te wachten. Daarnaast is een eigen chauffeur erg prettig omdat de dagen daardoor flexibel kunnen worden ingevuld. Verder spraken alle gidsen prima Engels en gaven uitstekende uitleg.

We vonden de jeeptocht naar de Bromo-krater geweldig, een excursie waar ook de kinderen heel erg van genoten hebben.
 
De boottocht naar Ujung Kulon was ook een hoogtepunt. Ujung Kulon ligt in West-Java, maar 'of the beaten track' waardoor er relatief weinig toeristen komen. Het bestaat uit prachtige Bounty-eilanden en ongerept tropisch regenwoud. Naast de (heel zeldzame) neushoorn leven er talloze herten, zwijnen, pauwen en apen.
Heerlijk om 's ochtends wakker te worden met verse koffie terwijl de apenfamilies nieuwsgierig komen kijken. De combinatie van door de jungle trekken, snorkelen, kanovaren, vissen etc. en de fantastische kok aan boord maken de ervaring helemaal compleet. Een absolute aanrader dus!
 
De tempel van Candi Sukuh is ook zeer bijzonder. Mede door de uitstekende gids kwamen de (erotische) verhalen helemaal tot leven.
Tenslotte is het verblijf bij de Halimun in Ciptagelar een aanrader. Het verblijf in het dorpshuis, het centrum van het dorp waar iedereen welkom is en altijd eten in enorme hoeveelheden klaar staat, is heel bijzonder. In het dorp wil iedereen een praatje maken en op de foto. Na zonsondergang werd er speciaal voor de gasten een indrukwekkende muziek en dans voorstelling georganiseerd.

 


Indonesië reizen - Vissershut op zee, zuidwest JavaIndonesië reizen - Ujung Kulon National ParkIndonesië reizen - Mangrove van Ujung KulonIndonesië reizen - Varen door Ujung KulonIndonesië reizen - Mangrove in Ujung Kulon National ParkIndonesië reizen - Haven van SamurIndonesië reizen - Strand bij Ujung KulonIndonesië reizen - Traditioneel koken in HalimunIndonesië reizen - Traditionele muziek  en dans bij koning CiptagelarIndonesië reizen - De huisfabriekIndonesië reizen - Dorpje West-Java