Arjen de Vries - 15-08-2018
Cijfer voor deze reis: 7 van 10


Onze ervaringen in Kalimantan
Met de klotok (boot) de jungle van Tanjung Puting in vonden we geweldig. Jammer dat de motor het begaf waardoor we iets eerder teruggevaren zijn. Echter de vriendelijke crew maakte alles goed. Fantastisch gegeten en verzorgd. Het doel om orang oetangs te zien is volledig gelukt.
De drijvende markt en kanaaltocht zijn echt een belevenis. Helaas ook nu motorpech. Echter hierdoor zijn we van boord gegaan en hebben met de gids een fantastische en bijzondere wandeling gedaan in het dorp waar de mensen echt nog nooit een westerling hebben gezien. Bijzondere ervaring. Eten bij de familie van de gids was echte een leuke ervaring. Onze gids heeft veel geslapen maar als hij wakker was, was hij ook top!!
De diamantmijnen vonden we niet echt de moeite waard en de buffels waren er helaas niet. Wel was de boottocht naar de buffels erg leuk. De trekking in Loksado was erg leuk en het was een leuke ervaring om te zien op welke wijze de bevolking door middel van handel in rubber en kaneel een bestaan hebben opgebouwd. En tenslotte het bamboe-raften was ook leuk.
 
Onze ervaringen op Bali
Ubud vonden we top. Mooie plek midden in de stad. Zelf met scooters de omgeving verkend. Pemuteran: Snorkelen op het eiland Menjangan was een fantastische snorkel-ervaring. Onderweg naar Munduk langs de warmwaterbronnen en de rijstvelden. Dit was prachtig. Munduk zelf mooi en rustig. Prachtige accommodatie. De wandeling werd geleid door een goede gids, leuke wandeling  en leuke kanotocht.
Het snorkelen naar de manta's bij Nusa Lembongan was een 9. Tip: vertrek om 7 uur in de ochtend i.p.v. 8 uur. Dit hebben wij zo geregeld met de gids. Hierdoor waren we voor de echte massa op de locatie. Verder een prachtige tocht met de boot naar de Blue Lagoon gemaakt.
 
De organisatie
Buiten een misverstand over de vliegtickets was verder alles prima georganiseerd. De gidsen stonden op tijd klaar en zeer betrouwbaar. Het draaiboek zat prima in elkaar. Afstemming tussen de reisorganisatie en ons tijdens de voorbereiding was goed. 
 
De accommodaties: 
Het verblijf op de klotok in Tanjung Putung was fantastisch. Het verblijf in Bajarmasin, het hotel Victoria River View vonden we slecht, niet schoon en we misten een zwembad. Het verblijf in de omgeving van Loksado was top, een fijn verblijf. Wellicht handig wanneer er voorzieningen worden getroffen om klamboes op te kunnen hangen. Het hotel in Ubud lag op een goede locatie midden in de stad. Hotel in Pemuteran was gelegen tegen de moskee aan. Hier moet je van houden om iedere morgen wakker gemaakt te worden alsof de imam naast je bed staat. Hotel is verder prima. Overige accomodaties waren goed. De volgende keer willen we echt luxer eindigen op een mooie locatie met strand. Ons verblijf in Nusa Lembongan had uitzicht op zee, maar geen mooi strand. En er werd naast ons hotel gebouwd, waar we nogal last van hadden.


Indonesië reizen - Kleine orang oetan op je pad, KalimantanIndonesië reizen - Orang oetan in Tanjung PutingIndonesië reizen - Orang oetan in Tanjung PutingIndonesië reizen - Uitizicht vanaf de klotokIndonesië reizen - Wandelen in Tanjung PutingIndonesië reizen - In de jungle van Tanjung PutingIndonesië reizen - Boot Tanjung Puting,KalimantanIndonesië reizen - Indonesië reizen - Boot in Tanjung PutingIndonesië reizen - Toetjes, KalimantanIndonesië reizen - Kanalentocht, BanjarmasinIndonesië reizen - Wandelen in BanjarmasinIndonesië reizen - Drijvende markt, BanjarmasinIndonesië reizen - Kanalentocht, BanjarmasinIndonesië reizen - Kanalentocht, BanjarmasinIndonesië reizen - Avondlicht over BanjarmasinIndonesië reizen - Drijvende winkel, KalimantanIndonesië reizen - Botenbouwers, KalimantanIndonesië reizen - Kanalentocht, BanjarmasinIndonesië reizen - Eten bij mensen thuis, KalimantanIndonesië reizen - Kanalentocht, KalimantanIndonesië reizen - Banjarmasin, KalimantanIndonesië reizen - Vrouw op KalimantanIndonesië reizen - BanjarmasinIndonesië reizen - Loksado, KalimantanIndonesië reizen - Kaneel, Loksado, KalimantanIndonesië reizen - Raften op KalimantanIndonesië reizen - Raften, KalimantanIndonesië reizen - Banjarmasin van boven, KalimantanIndonesië reizen - Rijstterrassen op BaliIndonesië reizen - Omgeving van UbudIndonesië reizen - Zwemmen bij PemuteranIndonesië reizen - Snorkelen bij MenjanganIndonesië reizen - Schildpad, Menjangan eilandIndonesië reizen - Rijstterrassen bi MundukIndonesië reizen - Echt vakantie! BaliIndonesië reizen - Strand op Nusa LembonganIndonesië reizen - Mantarog bij Nusa Lembongan