Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Harrie, Jeanette, Marije en Stijn Hekhuis - 14-08-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze Oost Java reis is ons heel goed bevallen, we hebben het echt heerlijk gehad. We hadden ons wel een beetje verkeken op de reistijden. Op de kaart lijken het maar kleine stukjes, maar de wegen en het verkeer zijn natuurlijk totaal anders dan in Nederland, dat hadden we onderschat. Maar we hadden een goede chauffeur, die telkens wist wat een leuke plek was om te stoppen. Je mindset moet even veranderen: het gaat er niet om dat je snel van A naar B komt, het gaat om de weg ernaar toe. Dan zie en beleef je het land.
 
De Ramadan leverde helemaal geen problemen op. Wij vonden het eigenlijk wel interessant om mee te maken. De gidsen vonden het alleen maar leuk dat wij allemaal vragen erover stelden, en waren heel open in hun antwoorden.
 
Voor de wandeling bij Candi Ceto hadden we een hele leuke gids. Door de wandeling hadden we echt het gevoel dat je in het land zelf bent. Al lopend ontmoet je de lokale mensen. Het zijn kleine tempels, maar daardoor juist wel weer heel bijzonder. Zeker als je een goede gids hebt, is het een aanrader. De eigenaar van het guesthouse bij Sukuh is ook erg gastvrij. Het is eenvoudig, maar heeft een heel mooi uitzicht. De sfeer had wel iets bijzonders. De gids was ook heel nieuwsgierig naar ons en naar onze gebruiken. We hebben haar het spelletje Uno geleerd. Zo zaten we een avondje te kaarten en dan heb je opeens even een andere relatie dan gids-klant. Heel leuk!
 
We kwamen laat aan in Malang, het is toch best ver rijden. Fijn dat je dan in een goed hotel zit. De volgende ochtend heeft de chauffeur ons bij de hoogtepunten van Malang afgezet, zoals de vogeltjesmarkt en het grote plein met Toko Oen. Leuk om wat Nederlandse historie te zien. Ook mooi om te zien dat er een kerk en een moskee naast elkaar kunnen staan. Dat kan dus!
 
Het guesthouse op de Bromo is eenvoudig, maar heeft een goed uitzichtpunt. Het is wel heel koud ’s ochtends vroeg, lekker toen de zon doorbrak! Kalibaru was een hartstikke goed hotel, fijn even een paar uur vrij. Eigenlijk hadden alle hotels goede bedden, we hebben lekker geslapen. Vaak zijn de badkamers vrij simpel, maar dat is een kwestie van het anders bekijken. Je reist niet voor niets naar het andere eind van de wereld. Het zou gek zijn als alles hetzelfde zou zijn. Bij Ijen hadden we slecht weer, dat was jammer. We zijn vroeg richting Bali gegaan. In de bergen heb je meer kans op mist, toen we aan de kust bij Pemuteran aankwamen, scheen de zon weer. Let wel, dit was pas de eerste week van onze geweldige reis door Indonesië. Op eigen gelegenheid hebben we de eilanden, Flores, Lombok en Gili Meno en Bali nog verkend! Al met al hebben we een heel bijzondere Indonesië reis gemaakt!