Eva en Karlien - 14-06-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


Fantastische reis over Oost Java, met veel excursies waarbij je het 'kleine' leven van de Javanen van dichtbij ziet, door middel van wandelingen, fietstocht, dokar en door achterop brommers plaats te nemen. En naast dat 'kleine' leven uiteraard ook de natuurlijke en culturele hoogtepunten.


Excursies
We zouden deze excursies aanraden:
  • Kaliklatak: rondleiding koffie/rubber etc plantage + rubberfabriek met Nederlands sprekende Roy, erg leuk! 
  • Van daaruit Mount Ijen met Coco als gids, ook erg leuk! En mooier, bijzonderder dan bromo, vonden wij. 
  • Kalibaru: met Supri per dokar (paardenkar) naar allerlei bedrijfjes en tenslotte kopi en pisang goreng bij hem thuis. Ook erg leuk! 
  • Bromo: zonsopgang in file van jeeps en te vroeg (4  uur) opstaan, vonden wij niet de moeite waard; 's middags per jeep naar Bromo en naar de waterval wandelen was wel erg leuk.  
  • Malang: rondleiding door onze driver Tommy, daardoor erg leuk, naar plantenmarkt en naar vers geverfde ex- sloppenwijk;
  • Bij Suku, wandeling door de heuvels, en langs tempel, heerlijk, en veel geleerd van gids Ajip;
  • Fietstocht vanuit solo met opnieuw bezoek aan weer andere bedrijfjes ook erg leuk en het eten bij de familie van Ajip het lekkerst van de hele reis!
  • Prambanan tempels: erg mooi
  • Borobudur, ik was gevallen en kon niet lopen dus ging niet mee, Eva vond het niet zo mooi als Prambanan
  • Djogja: culinaire trip per brommer achterop. Gidsen waren erg leuk, om nou eens als brommer deel te nemen aan het verschrikkelijk hectische verkeer was leuk, het maken van gado-gado en het gudeg restaurantje en gembersoep waren erg leuk!

De organisatie van de reis 
Alles was prima georganiseerd. Driver Tommy was leuk, reed prettig, niet agressief, altijd op tijd. Na mijn val heeft lokale vertegenwoordiger Jacqueline geholpen naar een ziekenhuis te gaan en mogelijk te maken dat dochter Eva wel naar Borobudur kon.
 
Accommodaties
Pemuteran te chic toeristisch, maar wel prettig aan het strand, iets kleinschaliger had ik leuker gevonden. De oude plantagehuisjes bij Kaliklatak bij Ijen vond ik de allerleukste accommodatie: lekker buiten, veel vogels, voor ons eerste adres op Java. Kalibaru ook erg leuk, mooie eigen cottage. Malang: beetje onpersoonlijk maar wel prettig guest house in buitenwijk van de stad. Bromo hotel niet zo leuk. Soerabaja Hotel Majapahit interessant, en prachtige kamer, maar niet zo persoonlijk. Suku hotel redelijk leuk, het is er wel koud in de bergen, maar een prachtige plek. In Solo een erg mooi hotel en vriendelijke bediening. Djogja (Yogyakarta) heerlijk om te eindigen, met zwembad, en een prettige kamer. In de buurt voldoende eettentjes.