Anneke Bleecke - 18-11-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


 
Het was GEWELDIG !!!!!  Echt een super vakantie geweest. 
 
Accommodaties die er voor ons uitsprongen:
  • Het Hangtuah hotel in Jakarta. Heerlijk kleinschalig, rustig, maar wel topservice
  • Hotel Manohara bij de Borobudur, maar dan vooral vanwege de ligging. Ik vond de kamer, ten opzichte van de uitstraling van de rest van het hotel, wat sober. Maar verder prima hoor. Zeker omdat het voor 1 nachtje was.  
  • Ook het verblijf op de plantage van Kaliklatak bij Ijen was verrassend leuk. Dit hadden ook best wel 2 nachtjes mogen zijn, als we daar de tijd voor hadden gehad. Het huisje was heel grappig, er is een mooi zwembad op het complex aanwezig waar de gasten gebruik van mogen maken. En Sumarno (“onze roomboy”) wil heel graag met je in gesprek om Nederlands te leren. 
     
Gemiddeld waren: 
  • Het Savoy Homann Hotel in Bandung. Ligging was prima. Het ontbijt mooi, heel uitgebreid. Het zwembad werd gerenoveerd, maar wij mochten gebruik maken van het zwembad van het Preanger hotel, schuin tegenover Savoy Homann. Prima geregeld dus. Eigenlijk dus helemaal niets mis met dit hotel, maar ook niets bijzonders. Prima plek om een nachtje of twee te verblijven, maar geen plek die mij nog lang in mijn geheugen zal blijven. 
  • Padangbai Beach Resort. Wel prettig dat de familiekamer bij dit hotel ook die naam mag dragen voor wat betreft de ruimte. Verder prima kamer. De kamers ook leuk gelegen in het hotel. Doet niet zo massaal aan. Lekker rustig was het nu trouwens. Ook natuurlijk geweldig gelegen t.o.v. de fastboat.
  • Het Roemahkoe hotel in Solo vonden we het minst.
        
De allerleukste excursie vond ikzelf de fietstocht in Solo. Blijkbaar niet echt een toeristentrekker, want iedereen wilde met ons op de foto. Ze hadden nog niet zo vaak Bule’s gezien. Mijn slippers was ik bij de familie die Kerupuk maakt al kwijt. Het meisje daar vond ze zo mooi, dat ze ze best wilde ruilen met die van haar. Dat hebben we dan ook maar gedaan. Maar het leuke bij deze excursie is dat je bij de mensen thuis komt, en dan niet alleen bij de gids om te lunchen, maar ook bij families die dakpannen, kerupuk, alcohol etc. maken.
 
Het loskoppelen van het bezoekje aan de krater, met de jeeptocht door de zandzee, van de zonsopgang bij Bromo is een heel goed idee.  Als je dit direct na de zonsopgang doet, is het zo gigantisch druk. Terwijl als je het ’s middags doet het heerlijk rustig is.
 
Ook het bezoek aan Kaliklatak vonden we heel leuk. Zeker om te zien hoe de dames met de hand de koffieboontjes aan het uitzoeken zijn.
 
De organisatie was echt perfect. Dat gevoel had ik al vooraf. Als ik een vraag had, werd er ook dezelfde dag gereageerd. Als er niet opgenomen werd, werd ik toch netjes terug gebeld. Heerlijk!
Vervolgens natuurlijk tijdens onze reis. We hebben in Bandung de map met papieren/schema’s etc. gekregen. Maar alles was netjes geregeld. We hoefden nergens achter aan en iedereen was overal keurig op tijd.
 
In Yogyakarta stond onze chauffeur ons netjes bij de trein op te wachten. Met hem hebben we eigenlijk nog het meest opgetrokken omdat hij ons helemaal tot op Bali heeft begeleid en dus het langste bij ons is geweest.
Hij was, wat ons betreft,  een perfecte chauffeur/begeleider. Hij regelt alles op een keurige manier. Geen stress, maar zorgt er wel voor dat je overal op tijd bent. Vertelt hier en daar wat dingen, maar voelt ook aan wanneer je even geen behoeft hebt aan info en liever even je ogen dicht doet of juist van de mooie uitzichten wil genieten. 
 
Kortom als de mogelijkheid zich voordoet zal ik jullie zeker aanraden bij vrienden/bekenden/familie en hopelijk kunnen wijzelf ook nog eens gebruik maken van jullie diensten. 


Indonesië reizen - Vriendelijke bevolking op JavaIndonesië reizen - Klaine handwerkplaatsenIndonesië reizen - Gili eilandenIndonesië reizen - Indonesië reizen - Heerlijk huisgemaakt etenIndonesië reizen - Landschap vanuit de jeepIndonesië reizen - Zonsopgang BromoIndonesië reizen - Selamat makan!Indonesië reizen - Koffie, zo van de struik