Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Suzy en Andy Boeijen - 21-06-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Onze Sulawesi reis was geweldig en staat zeker in de top 3 van vakanties ooit gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Voor ons komt dat door het ‘lokale karakter’ van deze reis. Verschillende lokale gidsen die met ons op pad gingen, bij mensen thuis eten, dat soort dingen. Dan rijd je er niet langs als een Japanse toerist, dan maak je het echt mee.
 
We vonden de reis goed ingericht. Na een middagje geacclimatiseerd te hebben in Makassar, gingen we de volgende dag gelijk met een gids naar de markt en hierna koken bij mensen thuis. Je zit meteen midden in het leven en dat is zo gebleven tot het einde van de reis. Heel bijzonder.
 
Natuurlijk is ook een ceremonie in Tana Toraja bijzonder om mee te maken. De gids waarschuwde, dat het de dag was waarop de buffels worden geslacht. Dat was voor ons soms even slikken maar daar is het dagelijks leven. Dicht bij de natuur, dat is ook wel weer mooi. Kinderen zien van kleins af aan dat een stuk vlees van een buffel komt die eerst in de sawa stond. Bij de AH ziet iedere karbonade er hetzelfde uit. Wij zijn dit niet meer gewend.

Weer heel anders was het verblijf in Malino. Even luxe en relaxed aan het einde van onze rondreis door Zuid-Sulawesi en voordat we naar Noord-Sulawesi vlogen. De gids had leuke verhalen en we hebben leuke dingen gezien tijdens de wandeling.
 
De markt in Tomohon was even slikken, een kooi met hondjes voor consumptie doeleinden is apart om mee te maken. Dat wij honden als een huisdier zien, wil niet zeggen dat zij dat ook zo zien. Dat zijn dingen die heel veel indruk maken, we praten er nog regelmatig over. De kookcursus in Tomohon was in een klein hutje op het platteland. Er werden een paar bananenbladeren gekapt en hier konden we hygiënisch het eten op voorbereiden. Weer eens wat anders dan een aanrecht thuis. Eitje nodig? Dan loop je even naar buiten, op zoek naar een ei. Prachtig! De tafel werd ook weer gedekt met vers bananenblad. Leuk om van de gids te horen dat jullie daar zelf ook hebben gekookt en dat hij jullie kent. Je kunt wel merken dat jullie zelf ook alle reizen hebben gemaakt, daardoor kunnen jullie goed overbrengen wat je kunt verwachten.
 
Het noorden van Sulawesi sloten we relaxed af met een verblijf op Bunaken, dit was ook een heel mooi verblijf. Kortom, een afwisselende en geweldige reis!