Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Tessa van Duijn - 09-12-2014
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


 
Deze Java reis was intensief en indrukwekkend. Ik geef hem een 9 en ga Footprint Travel absoluut aanraden Heb ik al gedaan ook!
 
Alle accomodaties waren ok. We hebben vrijwel overal goed geslapen. Bij de één was dit mooi (of juist minder) en bij de ander dat.
 
Terugkijkend merk ik dat ik de volgende zaken belangrijk vond in de hotels:

-    Rustige ligging 
-    Schoon
-    Lekker ontbijt met goed Indonesisch eten 
-    Aardige mensen
-    Wifi voor contact met het thuisfront, voor de Nederlandse krant (!..), voor informatie over de omgeving)
-    Goed te regelen airco die zo geplaatst is dat je niet in de tocht ligt. Kamers zonder airco bestaan bijna niet meer… helaas

We hebben bijna alle excursies gedaan die mogelijk waren. 
Het meest heb ik genoten van de vele wandelingen. Omdat wij aan het begin van de regentijd reisden, was het niet zo warm. Een bui af en toe was goed te doen. Ik vond het een prettige tijd van het jaar om in Indonesië te reizen. 
De wandelingen en de twee vulkanen blijven mij het meeste bij. Vooral de Papandayan vulkaan vond ik prachtig. De Bromo is ook mooi, maar daar was ik meer gefascineerd door al die (Indonesische) mensen die er rond liepen. 

De culinaire excursie in Yogya was erg leuk. Vanwege de aardige dames die veel te vertellen hadden, en vanwege de scooter-ervaring ook wel.. en de leuke locaties die we bezochten. Fietsen in Solo was ook leuk. En de wandeling in Bandung ook, eveneens (mede) vanwege de aardige jongedame die ons rondleidde en die geen blad voor de mond nam bij haar uitleg – zoals over de Nederlandse geschiedenis daar. 
 
In het algemeen vond ik de mensen buitengewoon aardig. Het viel mij op dat jongeren de banden met Nederland heel positief benoemden. Geen kwaad woord over wat Nederlanders hebben aangericht aan negatieve daden – dat is blijkbaar verwerkt en gecompenseerd. En soms wel waardering voor techniek en gebouwen die Nederlanders vroeger hebben gerealiseerd. 
 
Van de omgang met elkaar in het drukke verkeer kunnen Nederlanders wel een lesje leren. Men probeert zich zo snel mogelijk te verplaatsen, maar geeft altijd beleefd ruimte aan een ander als dat nodig is. Dat is nog wat anders dan de agressie die ik hier vaak ervaar. En dat terwijl het daar veel drukker is – op west Java dan. 
 
De organisatie was uitstekend. Steeds stond iemand klaar zoals afgesproken. Leuke gidsen, fijn kunnen wandelen.