Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Christel Geens - 28-04-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De hotels waren, gezien de prijs van de reis, meer dan oké! We hebben eigenlijk maar twee mindere ervaringen gehad: in Tawanmangu, daar hadden we wel graag een ventilator gehad in plaats van een kapotte TV, en in Ubud was het beddengoed bij het inchecken niet verschoond en waren de handdoeken heel vies en ook de ‘schone’ die we kregen, vonden we niet echt fris.
De andere hotelkamers waren heel verzorgd. Bij de Borobudur hebben we bijvoorbeeld heel lekker gegeten!
 
Mijn man vond de culinaire excursie in Yogya maar niks omdat die de erbarmelijke werkelijkheid (werkomstandigheden en hygiëne) van  de koekjesfabriek en de eettentjes achter de schermen lieten zien, maar ik vond het een openbaring. En het was lekker allemaal… ;)
 
In Bromo is de zonsopgang boven de vulkaan ook een echte afknapper voor mensen met astma of andere problemen met de luchtwegen. We reden met de jeep maar tot halverwege en dan kon je verder op een scooter. Het gevolg was een verkeerschaos van jewelste in de uitlaatgassen en het lawaai – wat moet dat in het hoogseizoen zijn? Bij het afdalen hebben we dan toch een paar stops gedaan om van een paar adembenemende uitzichten te genieten.  En volgens de lokale bevolking zijn er ook sluipwegen om te herademen vanaf de top zonder alle heisa.
 
We vonden alle uitstappen naar de tempels (vooral Borobudur, Prambanan en Candi Sukuh) meer dan de moeite waard ook al omdat het laagseizoen was, dus geen overrompeling van toeristen.
 
En dan was er het voor mijn man onvergetelijke ‘contact’ met de varanen. Een aanrader maar toch wel echt gevaarlijk! De boot was primitief, maar prima, met nette bedden, dus we hadden onze lakenzak helemaal niet nodig en de kok aan boord was voortreffelijk!
 
Op de kookles heb ik niet echt veel bijgeleerd want ik kook al lang exotisch en we hebben op onze andere reizen al veel typische markten gezien, maar het was een toffe ervaring met de familie en goed voor mijn armspieren (geen keukenrobots in Indonesische huishoudens, hé)!
 
De organisatie was voortreffelijk in één woord, werkelijk. Het pakket met info was heel erg goed en onze chauffeur op Java, Agus Setyobudi sprak heel goed Engels en was een aangename, stipte en humoristische persoon! We hebben hem de rest van de reis een beetje gemist. Ik denk dat die man alle kwaliteiten heeft om het tot gids te schoppen.
Qua organisatie hebben jullie niets bij te leren, we hebben andere reizen gemaakt die veel meer kostten en die veel meer te wensen over lieten.
 
We zijn van plan om naar Indonesië terug te keren, maar misschien niet volgend jaar al. Eventueel Vïetnam, die jullie nu ook in het aanbod opnemen. Dan laten we zeker weer van ons horen en dit vertellen we ook aan anderen. Want in feite was alles van de reis een hoogtepunt! Ik zou ook nog kunnen babbelen over de workshops van batik, ikat en wayang die we buiten jullie excursies hebben bezocht. Jammer dat Indonesië zo ver is…