Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Jo Radersma en Mineke Bosch - 04-05-2012
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We hebben een onvergetelijke reis ‘in de voetstappen van Aletta Jacobs’ door Java en Sumatra gemaakt. Het programma was zeer gevarieerd en inspirerend. Elke dag was anders, en elke keer weer bijzonder. Natuurlijk bezochten we allerlei historische bezienswaardigheden. Maar vooral hadden we interessante ontmoetingen, onder andere met een aantal vrouwelijke parlementsleden en een groep nu bejaarde vrouwen die wegens hun politieke activiteiten in 1965 jarenlang gevangen werden gezet. Met hen vierden wij met een congres op 21 april in Jakarta de Raden Ajeng Kartini-dag.
 
In Bandung bezochten wij, net als Aletta Jacobs, de door Raden Dewi Sartika gestichte school voor meisjes en hadden we een discussie met geïnteresseerde professionals en intellectuelen in de Common Room. Onderweg in de bus lazen we elkaar de relevante fragmenten voor uit de brieven die Aletta Jacobs tijdens haar wereldreis schreef, waardoor de plaatsen die we bezochten een extra context kregen. Met het Kartini-lied, dat we in het Indonesisch hadden ingestudeerd, hadden we overal een geweldige binnenkomer. Mensen vonden het natuurlijk prachtig dat wij dit lied kenden, en zongen uit volle borst mee.
 
De verschillende vrouwelijke gidsen, met ieder hun eigen invalshoeken, waren kundig, enthousiast en betrokken. Het afscheidsetentje, thuis bij de zus van de gids in een dorp bij Medan, was fantastisch. Met alle mensen van onze groep, die we deels wel en deels niet kenden, klikte het meteen. Het was zo leuk dat we ons direct hebben voorgenomen eens vaker met elkaar te reizen. Al met al een ontzettend interessante en perfect georganiseerde reis. Bedankt!