Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Caroline Verlaan - 12-10-2017
Cijfer voor deze reis: 7 van 10


Onze rondreis naar Sumatra en Sulawesi
Goed georganiseerde vakantie, veel gezien en gedaan. Naar ons gevoel wel een paar iets te lange reisdagen. Locaties waren allen op zich prima, wel grote verschillen. Wij hebben bv overnacht in het Aston hotel. Prachtig hotel. Het hotel in Soppeng - Mutya Rejeki vonden wij het minst van allemaal, maar was voor 1 overnachting ook prima! Favoriet Bara Beach, geweldige locatie aan het strand. 

Aanrader Sumatra:
  • Bukit Lawang, de locatie van Ecolodge en de jungletrekking.
  • Samosir bij Tobameer, is geen excursie maar zeker wel de moeite waard om te verblijven. Wel jammer dat maar 1 volle dag hebt om dit prettige eiland te ontdekken.
Wat wij zelf geen toegevoegde waarde vinden
  • De stadswandeling in Medan. Misschien omdat het regende en wij het meeste met de auto hebben gedaan. De moskee was leuk om even gezien te hebben, mede doordat er een dienst was en er ook een grote groep kinderen de moskee bezochten. Het restaurant Tip Top vonden wij tegenvallen. Verder bezocht Fort Rotterdam, Chinese tempel Gunung Timur, Hindoe tempel, maar hier jammer dat de gids niet meer kon uitleggen bijvoorbeeld over het geloof.  
 
Aanrader Sulawesi:
  • De wandeling en boottochtje in Maros.
  • Het bezoeken van Tana Toraja, wij hebben een bruiloft bezocht. Erg leuk!! Bijzonder was het bezoeken van de graven, zowel de graven met de poppen als de hangende graven/doodskisten die tegen de wand van de berg(en) zijn geplaatst.
  • De boottrip op het Tempemeer is ook een aanrader. Het bezoek aan een drijvend huis is ook leuk.
Wat wij zelf geen aanrader vinden:
  • Het bezoeken van het traditionele dorp Kajang. Je moet de weg echt op blote voeten aflopen, wat bijna niet te doen is. Ik ben met de gids bij het dorpshoofd op bezoek geweest, zat daar bijna als enigste vrouw tussen heel veel mannen (de adviseurs van het dorpshoofd), zij zaten bijna allemaal te roken, benauwd dus. Communiceren ging via de gids en wij hebben op zich 30 min een leuk onderhoud gehad, maar toen was het ook wel klaar! Van het dorp zelf heb ik eerlijk gezegd verder niets gezien.
 
Eten bij de locals
Wij hebben 3x bij locals gegeten. De 1ste keer was op Sumatra. Wij hadden 's middags vrij laat geluncht en kwamen rond 16.00 uur bij de familie aan, nog te vroeg om te eten. Jammer dat niemand van de familie Engels sprak en er weinig interactie vanuit hen was. Het communiceren ging dus via de gids en dan is het best moeilijk om in gesprek te blijven. De rit met de becak naar het hotel was een belevenis, mede doordat mijn vriend hiervoor eigenlijk veel te groot is! Op Sulawesi aten we nog twee maal bij de locals thuis, nabij het Tempemeer en in Tana Toraja. 

De organisatie van de reis
De organisatie zat perfect in elkaar. Bij aankomst kregen wij een heel pakket met enorm veel informatie. Perfect hoor! Maar persoonlijk hadden wij het ook wel praktisch gevonden om bepaalde informatie voorafgaand aan de reis te ontvangen. 
 
De chauffeur in zowel Sumatra als in Sulawesi waren goed, aardig en hebben hun uiterste best gedaan om het ons naar de zin te maken. Dat zij niet echt heel goed Engels spreken is soms wel jammer. Je komt met handen en voeten (en geduld) een heel eind. Maar zij kunnen onderweg zoveel vertellen, wat door de taalbarrière dus niet altijd gebeurd. In Sulawesi hebben wij een aantal malen met de chauffeur 's avonds gegeten, dan is het ook wel leuk om wat meer te kunnen bespreken. Beide chauffeurs hebben ons langs de weg o.a. fruit laten kopen en bij het eten bestellen daar waar mogelijk was ons ook geadviseerd.
 
De gidsen spreken zoals verwacht beter Engels. In Toraja heeft de gids ons ipv een crematie meegenomen naar een bruiloft. Super leuk!
 
Klein aandacht puntje: de (navulbare) waterflessen waren niet aanwezig. Wat uiteraard wel perfect was, was de grote waterfles in de auto. Hierdoor hebben wij steeds onze (gekochte) plasticflesjes kunnen vullen. In Sulawesi zat er een pomp op de waterfles, super handig. Hier was in de auto ook verfrissing/schoonmaakdoekjes en desinfecterende gel aanwezig. Maar nogmaals de organisatie was perfect!!