Hester Pruiksma - 21-08-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


De accommodaties varieerden van heel eenvoudig tot vrij luxe. Batu Mandi in Bukit Lawang was heel erg basic maar hebben we als erg leuk ervaren: heel gastvrij en heerlijk gegeten in een prachtige omgeving. Het hotel in Pemuteran was vrij luxe, erg fijn om te relaxen, is een stuk toeristischer. We hebben eigenlijk geen slechte ervaringen met accommodaties gehad.

De excursies die er voor ons uitspringen zijn: de wandeling in Bukit Lawang naar de orang-oetans op Sumatra, de snorkeltrip bij Menjangan eiland op Bali en de fietsexcursie buiten Ubud met Bali Eco. Gidsen waren op al deze excursies bovendien ontzettend leuk en informatief. De dolfijnenexcursie in Lovina vonden we heel erg toeristisch en druk. Uiteraard was het geweldig om de dolfijnen te zien maar in een baai met 80 andere boten vol toeristen was het een hectisch gedoe en gejaag achter de dolfijnen aan. Waarschijnlijk is dit veel leuker buiten het hoogseizoen om wanneer het rustiger is.

De organisatie was top! Alles beschreven in het draaiboek en chauffeurs, gidsen etc allemaal super. Iedereen was er op de afgesproken tijdstippen. Er is nergens een probleem geweest, iedereen even aardig een behulpzaam. Enige is wellicht dat fijn zou zijn om het draaiboek een paar dagen voor vertrek te ontvangen omdat daar de hele reis in detail in staat. Maar op zich is dat natuurlijk een kleinigheid.

We hebben een rondreis Sumatra - Bali gemaakt in 3 weken. Het was voor ons de eerste keer in Indonesië en we hebben een mooie indruk gekregen van beide eilanden door het veelzijdige programma. Voor ons was één van de hoogtepunten een bezoek aan de orang-oetans in Bukit Lawang op Sumatra. De tocht er naar toe door de jungle is al erg mooi en de orang-oetans van dichtbij mogen zien is een bijzondere ervaring.
We hebben best wat uren moeten reizen met de auto over de eilanden maar dat gaf ons de kans om het leven op Noord Sumatra en Bali in de dorpen en steden van dichtbij te beleven en een indruk te krijgen van het leven daar. De mensen zijn gastvrij, bijzonder vriendelijk en stellen graag vragen. Leuk om een gesprek met hen aan te gaan, soms met behulp van de gids of chauffeur.
Op Bali hebben we genoten van het snorkelen bij Menjangan eiland, wat een prachtige onderwaterwereld! De fietsexcursie buiten Ubud was geweldig. Een mooie tocht van ruim 20 km langs en door de rijstvelden (wat waardeer je een zakje rijst ineens als je weet hoeveel moeite ervoor wordt gedaan), een bezoekje aan een Balinees huis/familie en een koffieplantage. (Heel goed te fietsen omdat bijna het hele traject heuvelafwaarts gaat zodat het relatief weinig inspanning kost.)
Wel vrij toeristisch maar toch erg leuk was een bezoekje aan Monkey Forrest in Ubud waar apen los lopen in een groot natuurpark.
 


Indonesië reizen - Koffie branden op BaliIndonesië reizen - KoffiebonenIndonesië reizen - Uitzicht op het TobameerIndonesië reizen - Heerlijk, loempia's en satehIndonesië reizen - Boot bij PemuteranIndonesië reizen - Prachtige bloemen, BaliIndonesië reizen - Schuilhuisje bij de rijstveldenIndonesië reizen - Rijstvelden op BaliIndonesië reizen - Indonesië reizen - Indonesië reizen - Palmolieplantage op SumatraIndonesië reizen - Zwembad bij het Tobameer