Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Anne en Sander - 03-08-2015
Cijfer voor deze reis: 9 van 10Sulawesi is een  prachtig eiland met een mooie onderwaterwereld, liefdevolle en behulpzame mensen, weinig westers toerisme, veel indrukwekkende cultuurgebruiken en mooie vergezichten. Het reizen met Footprint is gemakkelijk en verloopt uitstekend. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie de tijd hebt om echt te genieten en niet in de regelmodus zit (wat te doen, welk hotel, hoelang).

De accommodaties zijn zeer wisselend. Van het wat zakelijke, grootse en luxe hotel in Makassar (persoonlijk minder onze smaak), tot slapen in een zeer traditionele (oude) Tongokan bij een homestay; heel bijzonder om mee te maken. Het hotel bij Bira is een echte aanrader. Fijne ruime kamers, kleinschalig en prachtig uitzicht op zee. Het hotel in Rantepao is wat minder bevallen: zeer veel muggen op de kamers, slechte ontbijtfaciliteiten.

We hebben beiden erg genoten van de tweedaagse trekking. Lekker op pad door de prachtige rijstvelden, langs lokale dorpjes, thee drinken bij mensen thuis en smullen van heerlijke maaltijden. Daarnaast hebben we het geluk gehad om twee delen van twee begrafenisceremonies te zien. Ergens vreemd om als toerist aanwezig te zijn. Tegelijkertijd enorm bijzonder om dit te mogen mee maken.

Onze reis is zeer soepel verlopen, volledig volgens plan. De gidsen spreken goed Engels. Wij vonden het zelf erg prettig om de gehele reis dezelfde chauffeur te hebben, gezien de gidsen telkens wisselen, net als de locaties. Dit zorgde er ook voor dat we spullen gemakkelijk in de auto konden laten liggen.

Niet te missen in deze reis is zonder enige twijfel het Toraja gebied. Naast het feit dat het natuurlijk bijzonder is om kennis te maken met een volk met zulke andere gewoontes en manier van in het leven staan, is het gebied zelf met haar rijstvelden en Tongkonan huizen werkelijk adembenemend.
Wij zijn voorafgaand aan onze Footprint-reis zelf ook gaan duiken in Bunaken. We hebben al op veel plaatsen op de wereld gedoken, deze plek staat nu op nr. 1. Wat een kleur, hoeveelheid vis (groot / klein), schildpadden. Echt een aanrader!